RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Piratene presser mystisk nordmann

Foto: Haugesund Avis (Haugesund Avis)
Sist oppdatert:
Eksilnordmannen Torkell Alendal (64) er den mystiske rederen bak den kidnappede kjemikalietankeren.

Fem døgn har gått siden 23.000-tonneren ble kapret 900 kilometer fra land sørøst for Somalia.

I denne perioden har mannskapet på 27 vært gisler for 16 pirater bevæpnet med automatvåpen.

Rederiet har vært i kontakt med kapteinen ombord, og fått beskjed om at det etter forholdene står bra til med mannskapet.

Mystisk nordmann
Eierforholdene bak kjemikalietankeren er innfløkt og sporene peker til skatteparadiser som Bahamas, Isle of Man og Guernsey.

Sentralt står karmøymannen Torkell Alendal, som tjente seg søkkrik på shipping på 80-tallet og som siden emigrerte til kanaløya Guernsey.

Alendals offisielle adresser er i St. Petes Port.

Alendal har holdt en meget lav profil i Norge, men er kjent som en ivrig eier av travhester og som en investor i flere selskaper på Oslo børs.

Taust fra rederiet
Etter meldingen om at det står bra til med mannskapet har det vært helt taust fra driftsselskapet Salhus Shipping AS og Norges Rederiforbund.

- Vi er lettet over meldingene om at mannskapene etter forholdene synes å være i god behold, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen.

Fordi dette er en sensitiv situasjon ønsker ikke Norges Rederiforbund å gi ytterligere kommentarer til situasjonen på det nåværende tidspunkt.

Til nå har ingen skip kommet ut fra en slik kapring uten at det er betalt løsepenger.

Veddeløpshester
Ingen vet helt sikkert hvem som til syvende og sist eier Bow Asir. Offisielt er skipet eid av Star Tankers Ltd., som er registrert i skatteparadiset Isle of Man.

Det er tidligere rapportert av ulike skipsmeglere at dette selskapet er kontrollert av skipsreder Torkell Alendal.

Etter at Alendal forlot Norge har han vært under radaren til norske media. Men fra tid til annen har kona Randi figurert som hesteeier ved norske travbaner - blant annet som eier av hestene Bjørkespik og Bjørkeodin.

Lag på lag med selskaper
Den kaprede kjemikalietankeren Bow Asir er leid ut i tre år fra Alendal til det børsnoterte bergensrederiet Odfjell, som er kontrollert av milliardæren Bernt Daniel Odfjell.

I denne treårsperioden drives skipet av Salhus Shipping AS i Haugesund, hvor Alendal-familien har eierinteresser.

Det er dette selskapet som har frontet kapringen overfor media, men det er altså ikke dette selskapet som eier skipet.

Dratt inn i skattesaker
Selv i Haugesund er det relativt tynt med opplysninger om Alendal, rent bortsett fra at han har vært vevd inn i flere mystiske saker.

I 2003 dømte Namsretten i Haugesund Torkel Alendal Rederi AS til å betale gjeld til skatteetaten i Rogaland.

Saken begynte med et bokettersyn i 1996, men rederiet besvarte aldri brev fra skattetaten.

Ligningsnemnda besluttet å ilegge rederiet en tilleggskatt på 60 prosent for påståtte inntektsunndragelser på 3,5 millioner kroner.

Penger fra Luxembourg
I fjor ble Alendal igjen dratt inn i en underlig sak, denne gangen en straffesak mot en 62-årig nordmann som ble tiltalt for grovt utroskap og påståtte bestikkelser fra en annen skipsreder - Tor Johan Stuve.

I retten forklarte bankmannen at han hentet 50.000 kroner i kontanter i Luxembourg, og at pengene skulle komme fra et Guernsey-selskap.

Bankmannen tok med seg kontantene til Nice, der han angivelig ble hentet av Torkel Alendal og fraktet til hotellet der Stuve bodde.

Dette trodde ikke retten på, men landet på at at handlingene var resultat av «øyeblikkets dumskap ».

Bankmannen ble frikjent for grovt utroskap, men dømt til inndraging av pengesummen på 50.000 kroner.

- Ingen er trygge
Etter domsavsigelsen sa førstestatsadvokat Anna Haugmoen Karlsen at ingen skal føle seg trygge med å ta imot bestikkelser utenfor landets grenser.

- Saken viser at det er fullt mulig å få ut dokumenter fra land som Luxembourg, Guernsey og andre stater. Dette er også en viktig dom om dømmekraften til folk i bankvesenet, sa Hagmoen Karlsen til Haugesunds Avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere