RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Planlegger gasskraft i vinter

Sist oppdatert:
Lite vann i magasinene gjør at Statnett vurderer å produsere gasskraft på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal i vinter.

Det opplyser leder for samfunnskontakt i Statnett, Knut Lockert, til NTB. Gasskraftverket skal kunne produsere 150 MW, eller tilsvarende strømmen som 50.000 husstander bruker i ett år.

Knapphet

Ifølge Lockert er begrunnelsen at Møre og Romsdal er spesielt utsatt for å komme i en knapphetssituasjon i vinter. Årsaken er at vannmagasinene i fylket har lavere fyllingsgrad enn gjennomsnittet for landet, i kombinasjon med at overføringskapasiteten er svært begrenset.

Dette betyr at dersom fylkets egenproduksjon reduseres, kan ikke denne uten videre kompenseres med overføring av strøm fra andre deler av landet. Dagens linjer holder ikke mål, og ny og bedre kapasitet er planlagt utbygd.

Allerede nå har Statnett gjort Møre og Romsdal til eget elspot-område for å overvåke situasjonen. I midten av januar blir det tatt stilling til om gassturbiner med en kapasitet på 150 MW skal bestilles. Gassen finnes på Tjeldbergodden, og seks uker etter bestilling kan gasskraftverket være i drift.

Fire måneder

Lockert sier at dette er et tiltak som Statnett har anledning til å gjennomføre i en begrenset periode. I dette tilfellet er det snakk om en driftstid på maksimalt fire måneder.

I Møre og Romsdal har det vært en del engstelse for at prisene på elstrøm til vanlige husholdninger skal stige som følge av at fylket er gjort til eget elspot-område.

- Tiltaket er av begrenset varighet, og dersom strømprisen til husholdningene skal stige må leverandørene plusse på regningen til sine abonnenter innenfor fylkets grenser. Her er det mer snakk om et forhold mellom de som produserer og de som kjøper og leverer kraften videre. Hele hensikten er å hindre at det renner mer vann ut av fylket enn inn i fylket resten av vinteren.

- Jeg tviler sterkt på at det får utslag i det hele tatt for vanlige husholdningskunder, sier Lockert.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere