RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Platebransjen saksøker igjen

Sist oppdatert:
Det har vært stille en stund, men nå braker det løs igjen. Den amerikanske plateindustrien saksøker nå over 400 studenter.

I sin kamp mot kopiering av musikk over internett har den amerikanske plateindustrien, gjennom sin interesseorganisasjon RIAA, til nå saksøkt over 9000 enkeltpersoner for deres bruk av fildelingsnettverk som KaZaA, Direct Connect og BitTorrent.

Dette har vært den eneste måten de har kunnet bekjempe den illegale kopieringen av deres opphavsbeskyttede materiale. De har tidligere forsøkt å saksøke selve fildelingsnettverkene og internettleverandørene, men disse har ikke kunnet blitt holdt ansvarlig for brukernes bruk.

Svært ressurskrevende
Problemet med denne formen for bekjempelse er at det er svært ressurskrevende, og det å føre 9000 rettssaker vil i praksis være umulig.

Det RIAA håper å oppnå er å skremme andre fra å bedrive fildeling, og ordne de fleste søksmålene gjennom kompromissavtaler utenfor rettssystemet.

Nå har 405 studenter fra 18 forskjellige colleges blitt saksøkt. Eller rettere sagt: RIAA har IP-adressen til 405 personer som de håper å få utdelt navnene på gjennom søksmål, melder Democrate and Chronicle.

Internet2
Brukerne har brukt det interne høyhastighets Internet2-nettverket i USA til å dele, ifølge RIAA, store mengder materiale. Internet2 kan langt på vei sammenlignes med norske Uninett som er nettverket som binder sammen norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner med internettlinjer med svært høy kapasitet.

– Vi kan rett og slett ikke tillate at Internet2 skal bli en lovløs sone, sa RIAA-president Cary Sherman til Democrate and Chronicle, uten å fortelle hvordan de hadde infiltrert brukerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere