RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Play it again, Sam

Sist oppdatert:
Å være gründer og igangsetter er ikke alltid det som blir husket, men mannen som satte i gang både Norsk Hydro og Elkem blir nok ikke glemt.

Få mennesker i verdens historie har vært med på å skape to så store internasjonale industriganter. Svært mange nordmenn kan takke Sam Eyde for sine arbeidsplasser.

Skipsredersønnen Sam Eyde ble født 1866 i Arendal og tok eksamen som bygningsingeniør i Berlin i 1891. Han fikk etterhvert diverse jobber i Hamburg, Dortmund og Lübeck før han i 1897 etablerte ingeniørfirmaet Gleim & Eyde. Det hadde allerede da vunnet førsteprisen i en internasjonal konkurranse om jernbaneelementer i Kristiania. Ved århundreskiftet drev Eyde en av de største ingeniørfirmaene i Skandinavia.

I 1903 møtte Eyde fysikeren Christian Birkeland, og sammen laget de Birkeland-Eyde-metoden som ble grunnlaget for Norsk Hydro. Eyde var også med å starte Elkem i 1904. I 1906 var han med å starte A/S Tyssefaldene og han la grunnlaget for industristedet Eydehavn nord for Arendal. Sam Eyde var også stortingsrepresentant for Høyre og grunnla også industrisamfunnene Rjukan og Svelgfoss.

Eyde døde i 1940.

TV 2 Nettavisens redaksjon har kåret de 100 største nordmenn siden 1905, altså de 100 årene Norge har eksistert som konstitusjonelt monarki etter bruddet med Sverige. Nordmenn som har levd de siste 100 årene har blitt vurdert

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere