RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Polakker garantert 300.000 i lønn

LO vant slaget med NHO, Statoil og Norsk Hydro om lovpålagt tarifflønn. Utenlandske elektrikere på Kollsnes og seks andre store anlegg vil heretter ha krav på over 300.000 kroner i året.

- Selvfølgelig er dette en superlønn for en polakk, men sosial dumping handler ikke om lønnsforholdene i Polen, sier leder Hans Felix i LOs El & It-forbundet, som organiserer elektrikere til Dagens Næringsliv.

LO vant slaget med NHO, Statoil og Norsk Hydro om lovpålagt tarifflønn ved syv oljeanlegg. Et flertall i den statlige tariffnevnden ga LO medhold i kravet om allmenngjøring av tariffavtalene for elektrikere, bygningsarbeidere og verkstedsarbeidere.

Det sikrer alle ansatte på disse anleggene uansett nasjonalitet minstesatsene i de tre tariffavtalene.

En polsk elektriker vil dermed heretter ha krav på minimum 156 kroner i timen, tilsvarende en årslønn på 304.000 kroner i året. Verksted- og bygningsarbeidere har noe lavere satser. På toppen kommer skift-, ulempe- og/eller overtidstillegg, samt kost og losji.

Timelønn på 156 kroner kan bli særlig gunstig for utenlandsk arbeidstagere som arbeider i Norge i mindre enn seks måneder. Disse skatter til hjemlandet.

- Sosial dumping må vurderes i forhold til norske lønns- og arbeidsvilkår. Dersom det er en betydelig lønnsforskjell mellom nordmenn og utlendinger, vil dette bidra til at norske selskaper taper konkurransen om oppdrag. Det betyr arbeidsledighet og/eller press på norske lønns- og arbeidsvilkår, sier Felix.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere