RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prissjokk for nye borettslag

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Antall nye borettslag som spesielt lokker unge mennesker ut på boligmarkedet har eksplodert. Fellesnevnere er lavt innskudd og høy fellesgjeld. Forbrukerrådet og Econ advarer nå mot prisoverraskelser.

I løpet av 2004 har det vært tilnærmet en dobling av nyregistrerte borettslag i Brønnøysund. Borettslag med lave innskudd, høy fellesgjeld og tilsynelatende lave bokostnader går som en farsott gjennom boligmarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Både Forbrukerrådet og analyseselskapet Econ advarer mot å gå blåøyd inn i slike prosjekter.

- Mange av disse boligprosjektene henvender seg til førstegangskjøpere og de med minst betalingsevne. Flere av disse kjøperne kan ha vanskelig for å avdekke mulig tilsløring av langtidskostnadene, sier regionsjef Magne Berntsen i Forbrukerrådet til avisen.

Rådet mener mange prosjekter ikke legger alle kortene på bordet, og markedsføres uten tilfredsstillende opplysninger.

For eksempel kan de månedelige bokostnadene være basert på en flytende rente. Ifølge de aller fleste økonomene skal den flytende renten opp de neste årene. Dermed må det beregnes høyere bokostnader. I tillegg kan de månedelige kostnadene være basert på et avdragsfritt felleslån. Når den avdragsfrie tiden løper ut, vil kostnadene skyte til værs.

Econ-direktør Jan Høegh påpeker at mange borettslag med høy fellesgjeld og lave innskudd oppnår gode kvadratmeterpriser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere