RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Problemene i kø for Odfjell

Sist oppdatert:
Mandag godtok to Odfjell-direktører, med Bjørn Sjaastad i spissen, fengselsstraff og en bot på 300 millioner kroner for prisjuks i USA. Men det kan være atskillig mer trøbbel i vente for det tradisjonsrike Bergensrederiet.

Odfjell er nemlig under etterforskning også i Europa. EU-kommisjonen kan ilegge rederiet en bot på inntil ti prosent av omsetningen dersom Odfjell blir kjent skyldig i prisjuks også her.

- Det betyr mellom 84 og 85 millioner dollar, rundt 600 millioner kroner, om man tar utgangspunkt i 2002-tall. Nå vil det alltid bli gitt avslag, men jeg frykter at boten kan ende mellom det amerikanske myndigheter ga, og EUs maksimalgrense, sier shipping-analytiker Jarle Sjo i meklerhuset First Securities til Bergens Tidende.

Odfjell godtok et forlik i USA for å unngå en langvarig og ødeleggende rettsprosess. Ifølge Sjo ble forliket langt dyrere enn ventet.

- Dette er ille. Jeg tror de fleste er overrasket over størrelsen på boten, særlig siden dette er et forlik, sier han.

Odfjell skal ha samarbeidet med blant annet det norsk-amerikanske rederiet Stolt-Nielsen for å sikre seg bedre betingelser på frakt av kjemikalier. Stolt-Nielsen valgte for en tid tilbake å legge seg passeflat for å skaffe seg rettslig immunitet. Det satte Odfjell i en alvorlig knipe, mener Sjo.

Nå risikerer Odfjell å få sivile søksmål mot seg fra kunder i USA. Spørsmålet er om disse kundene, som hovedsakelig er mektige oljeselskaper, tar seg bryet verdt med å kreve erstatning for prisjukset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere