RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Protesterte mot gjeldsslette

Sist oppdatert:
G8-lederne lovet gjeldsslette til flere fattige land. Norge var blant dem som protesterte.

18 av verdens fattigste land ble nylig lovet moderat gjeldsslette av G8-landenes ledere. Det har imidlertid skapt misnøye blant flere rike land at G8-lederne lovte å slette gjelda, uten først å spørre kreditorene - Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den afrikanske utviklingsbanken.

Norge er blant landene som har reagert mot G8-ledernes løfter, sammen med Belgia, Sveits og Nederland, skriver Klassekampen.

I et notat til styret i Det internasjonale pengefondet (IMF), der Norge sitter, går de fire landene inn for strengere betingelser for gjeldsslette. Notatet ble gjort kjent av gjeldssletteaktivister. Ifølge Klassekampen heter det i notatet at «land bør fortsette å betale gjelda til pengefondet, i tide og hele beløpet».

- Skandaløst
SVs stortingsrepresentant Audun Lysbakken reagerer på at Norge dermed går mot løftene om gjeldsslette.

- Skandaløst. Dette har de ikke ryggdekning for i Stortinget, sier Lysbakken til avisa.

Lysbakken vil ha mer direkte kontroll og innsyn i Norges oppførsel i Pengefondet. Den eneste formelle kontrollen Stortinget har i dag, er gjennom en kredittmelding som legges frem en gang i året.

Fungerende informasjonssjef for Utviklingsministeren Ola Brevik forsikrer overfor Klassekampen at Norge fremdels støtter G8 ledernes vedtak om gjeldsslette, tross det kontroversielle notatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere