RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Punger ut for karakterer

Sist oppdatert:
Så mye koster det at barna ikke følger med på skolen.

I disse dager fyller privatgymnasene de siste plassene for høstens undervisning. Og mange foreldre betaler tusenvis for at barna ikke fulgte med på videregående skole.

Koster tusenvis
Mange elever innser ikke før det er for sent at karakterene fra videregående påvirker valgene for studier. For mange kommer ikke oppvåkningen før utpå våren siste året på videregående. Og da er det nesten russetid og plutselig alt for sent.

Det er mulig å gå opp til eksamen flere ganger, og hundrevis av elever velger å betale for undervisning på privatgymnas for å få bedre resultater.

Men med undervisning koster det fort nærmere 10.000 kroner for hver av karakterene som skal forbedres, eller hvert realfagspoeng som skal sankes.

Og dette er prisen for undervisning elevene fikk gratis første gang.

Populære realfag
På Bjørknes i Oslo er realfagene, kjemi, biologi, matematikk og fysikk, mest populære.

Det er mange som ikke orker å ta alle realfagene mens de går på videregående, og tar heller et år med realfagene etterpå. En del studier, som medisin og ingeniør, har krav om at studentene har tatt noen realfag for at de skal kvalifisere til studiet.

Mange tar opp fag fordi karakterene fra videregående ble for lave til å komme inn på drømmestudiet. Da kan et år med realfag gi det ekstra poenget som skal til.

Millionbedrift
Det er et godt marked for privatgymnas som Bjørknes, Sonans og Frisvold Privatgymnas. I 2007 fikk Bjørknes AS et overskudd på 10,9 millioner kroner, på tross av at det er konkurranse om elevene.

- Vi registrerer at mange elever naturlig nok sjekker tilbudet både hos oss og Sonans før de bestemmer seg. Det er positivt, sier Hans Petter Løvold, rektor ved Bjørknes Privatskole.

Privatgymnasene tilbyr undervisning over et halvt eller et helt år. Til jul eller til sommeren må elevene gå opp til eksamen som privatist. Fristen for oppmelding til privatisteksamen er 15. september for eksamener før jul.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere