RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rådyr statlig omstilling

Sist oppdatert:
Veien fra direktorat til aksjeselskap har vært dyr for Statskonsult. På to år har de tapt nær 70 millioner kroner.

For drøyt to år siden sendte daværende konkurranseminister Victor Norman Statskonsult ut i det harde konsulentmarkedet. Nå merker de at det er tøft å gå fra en beskyttet direktorattilværelse til å konkurrere med de største konsulentselskapene om lukrative statlige oppdrag.

NA24 - din næringslivsavis

Direktoratet ble omgjort til AS, med ansvar for egne inntekter og måtte ut på konsulentmarkedet for å skaffe seg oppdrag og inntjening, i konkurranse med etablerte konsulentselskaper som Accenture og PriceWaterhouseCoopers.

Det har kostet dem mye penger.

Ufordring å bli AS
I fjor sank omsetningen fra 61 til 53 millioner kroner, og resultatet endte opp på minus 31 millioner kroner. En forbedring fra året før på seks millioner kroner. Økonomidirektør, Eva M. Salvesen, forklarer inntektsnedgangen på denne måten.

- Det er en relativt enkel årsak. I forbindelse med omdanningen har vi en videreføring av en oppdragsportefølje fra departementet som gradvis nedtrappes. I år er siste året og etter det blir den borte. Utfordringen vår blir å prøve å erstatte den inntekten. Det er en utfordring for et selskap som har gått fra å være et statlig direktorat, sier hun til NA24.

Det har vært en utfordring for Statskonsult å gå fra å være et statlig forvaltningsorgan med en beskyttet tilværelse, til å konkurrere på det åpne markedet og det førte også med seg omstillinger. Totalt har halvparten av de ansatte forsvunnet ut siden 2004.

- Staten brukte nok omstilling til AS som et virkemiddel til å kutte i kostnader, sier Salvesen.

Tærer på egenkapitalen
- Det har vært en tøff overgang. De fleste av de som er her, ble ansatt under helt andre forutsetninger. De ble ansatt i et direktoratsmiljø. Nå er de i en konkurransesituasjon hvor alt måles i kroner og øre og bunnlinje, sier hun.

Omstillingen tæret på bunnlinjen. Statskonsult fikk med seg rundt 110 millioner kroner i egenkaptial. Den er nå redusert til 37 millioner kroner. Ifølge Salvesen mer eller mindre som budsjettert.

- Vi har tært på egenkapitalen og det var planlagt. Det koster penger å omstille og det var forutsatt. Så kan man stille spørsmål ved om det har vært mer eller mindre enn forutsatt, sier hun.

Upopulær omstilling
Omstillingen var ikke populær da den kom og møtte motstand både fra de ansatte og fra den daværende opposisjonen.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet stemte i mot Bondevik-regjeringens forslag og forsøkte å få den til å trekke forslaget om å omdanne det statlige direktoratet, Statskonsult, til aksjeselskap. Det gikk ikke. Nå har fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys bedt om at det gjennomføres en utredning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere