RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rakettfart i boligmarkedet

Sist oppdatert:
Etter et dårlig første halvår, tok boligmarkedet seg kraftig opp på sensommeren. Antall omsatte boliger når rekordhøyder i september, og svært mange boliger går over takst.

Det siste året har mediene vært fulle av nyheter om dårlige tider i boligmarkedet og spådommer om boligkrakk. Men i løpet av høsten har markedet tatt seg opp igjen, og nå stiger det i full fart.

Av 50 annonserte boliger i Oslo-området i midten av september, var hele 29 objekter solgt under en uke etter første visning. Til sammenlikning var bare 17 av 50 objekter solgt etter to uker i april.

Vårtrend har snudd

Normalt er høsten den tregeste tiden av året på boligfronten, men det ser ut til at trenden har snudd.

- Vi setter rekord i september med hensyn til antall omsatte boliger. Vi har siden mai solgt flere boliger enn i fjor på samme tid. Boligene blir omsatt lettere og raskere, sier leder av Postbanken Eiendomsmegling, Øivind Rastad, til TV 2 Nettavisen.

Stor interesse, positiv holdning

Rastad sier det generelt er større interesse i markedet, med flere folk på visning og flere som legger inn bud. Også tall Postbanken Eiendomsmegling har for områder utenfor Oslo, viser dette.

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Øivind A. Tandberg, er ikke overrasket over den raske omløpshastigheten.

- Det er stor interesse for bolig i markedet. Psykologien har endret seg, folk er mer positive enn tidligere. Den lave renten spiller også inn, sier Tandberg til TV 2 Nettavisen.

Flertall over takst

TV 2 Nettavisen har sjekket salget av 50 boliger i Oslo-området som sto annonsert i Aftenposten lørdag 20. september. Boligene har vi fordelt i fem priskategorier fra under en million kroner til over 2,5 millioner.

Under en uke etter at boligene var annonsert, var 58 prosent solgt. Av boligene som ble solgt, gikk 18 av 29 boliger over takst. Tre av de solgte boligene gikk til satt verditakst, mens åtte gikk under takst.

Overrasket

Analysebyrået Prognosesenteret forventet at boligmarkedet skulle snu, men ikke så raskt.

- Vi så for oss at boligmarkedet skulle ta seg opp, men ventet ikke så stor omveltning. Det er mye større etterspørsel enn det vi hadde forutsett etter våre modeller. Men koken som er i markedet nå, vil ikke holde, og vil dempes utover høsten, sier administrerende direktør Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til TV 2 Nettavisen.

Øye forteller at det kun er etterspørselen som har økt, og ikke tilbudet. Han mener dette kan tyde på at folk som tidligere har leid bolig, nå kjøper i stedet. Det er mange som vil inn i markedet siden renten er så lav, og siden boligkrakket mediene har skrevet om, ikke kommer.

Nullvekst i Oslo

Øye opprettholder prognosene om en vekst på mellom 3-5 prosent i hele Norge, samt en nullvekst i Oslo.

- I Oslo må det komme en oppgang i andre halvår for å korrigere de svake tallene i første halvår, men det ser ikke ut til at dette vil skje i så stor grad. Prognosen er nullvekst, men det vil kanskje ende noe på plussiden, mener Øye.

Vanskeligst å selge dyre boliger

Boligene med verditakst på mellom en og to millioner blir solgt raskest. Blant boligene mellom en og 1,5 millioner kroner, var det ni av ti som var solgt i løpet av under en uke. Åtte av ti objekter i kategorien mellom 1,5 og to millioner ble solgt i samme tidsperiode.

Som i tidligere undersøkelser er det fortsatt de dyre boligene som er tyngst å selge. I prisklassen over 2,5 millioner er det bare en av ti som er solgt, mens seks av ti boliger i prisklassen to til 2,5 millioner er solgt. Omtrent halvparten av objektene i de to øverste priskategoriene gikk over takst, mens resten gikk under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere