RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reagerer på Jansens millionavtale

Sist oppdatert:
De verkstedansatte på Sola får 1,5 prosent av størrelsen på SAS Braathens-sjef Petter Jansens sluttpakke.

At det er forskjell på folk, er ingen nyhet. Og forskjell på folk er det også i SAS-konsernet. For samtidig som SAS Braathens-sjef Petter Jansen fikk beskjed om å pakke sammen sine ting og komme seg ut av kontoret sitt, får 268 ansatte i Braathens Technical Services på Sola utenfor Stavanger beskjed om at de ikke er ønsket i konsernet lenger.

Nye tall:NA24 leses mest

Etterlønn i fire måneder
Selv om selskapet går med overskudd, faller de for effektivitets- og sentraliseringskrav. Fra og med 31. august har de ikke lenger en jobb å gå til. Med seg ut døren får de fire måneders lønn.

- Det er en plan om at vi skal produsere ut august, og at samtlige ansatte er garantert lønn minimum ut året, sier sjef for det nedleggingstruede Sola-verkstedet, Tormod Gjermundsen, til NA24. I tillegg er ansatte over 59 år garantert jobb i konsernet, mens resten får tilbud om hjelp til å komme over i annet arbeid.

Les også:De største fallskjermene

I gjennomsnitt er de dermed garantert rundt 120.000 kroner i «sluttpakke» - 1,5 prosent av størrelsen på den fallskjermen Petter Jansen løser ut når han forsvinner. Han hadde i utgangspunktet ett års etterlønn, det vil si 2,7 millioner kroner, men fikk forhandlet frem en langt gunstigere avtale da han møtte sine sjefer i Stockholm på mandag.

Etterlønn i 36 måneder
Jansen er sikret en etterlønn på til sammen 5,4 millioner kroner, uansett om han kommer seg raskt over i en ny jobb. Om han ikke kommer seg over i en like godt, eller bedre betalt jobb innen tre år, får han ytterligere 2,7 millioner kroner. Totalt kan Jansen dermed få med seg 8,1 millioner kroner i fallet. Altså en etterlønnsavtale på mellom 24 og 36 måneder. De Sola-ansatte får fire måneder.

Det får de oppsigelsestruede ansatte på verkstedet på Sola til å reagere.

- Skal vi være like grådige som SAS-lederne, må vi tydeligvis ha mer, men dette er et ikke-tema for oss. Sola skal nemlig bestå, sier leder i Verkstedklubben, Simen Wiull, til NA24.

YS-leder Randi Bjørgen er heller ikke begeistret for den type sluttpakke. Hun peker på forskjellen mellom de Sola-ansattes fire måneders etterlønnsavtale og Jansens opptil 36 måneders-avtale.

Ville åpenbart bli kvitt ham
- Jeg synes det er interessant å se deres avtale opp mot Jansens tre år. Det er helt åpenbart at de ville blitt kvitt ham til enhver pris, sier YS-leder Randi Bjørgen.

- Det er helt hårreisende. Verkstedet der går med overskudd, det er dokumentert. Det er bekymringsfullt hvis Jansen mistet jobben fordi han sto opp for norske interesser, sier hun videre.

SAS-ledelsen hevder det ikke er noen sammenheng mellom nedleggelsen på Sola og Jansens avgang. Det nekter Bjørgen å tro på.

- Jeg klarer ikke å se dette uavhengig av hverandre. Det er rasering av norsk kompetanse og norske arbeidsplasser. Det er ansvarsfraskrivelse å si at det er snakk om forskjellige selskaper og det er ingen tvil om at det er snakk om norske interesser på spill, avslutter fagforeningslederen med et stort antall medlemmer i SAS Braathens.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere