RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reagerer på sykemeldingsforslag

YS mener NHOs forslag om at sykemeldte bør kunne miste jobben i sykemeldingsperioden, er useriøst.

- Jeg oppfatter NHO som en seriøs aktør som tar IA-avtalen på alvor. Dette forslaget synes jeg imidlertid er lagt frem på en overraskende måte, sier YS-leder Randi Bjørgen.

- Grunntanken bak avtalen om inkluderende arbeidsliv er at vi ønsker å få folk i arbeid; både syke, erfarne medarbeidere og funksjonshemmede. Jeg registrerer at NHO ønsker å ha gode intensjoner bak forslaget. Frykten min er at dette i stedet bidrar til å sementere gamle holdninger som presser folk ut av arbeidslivet, sier Bjørgen i en pressemelding.

YS-leder Randi Bjørgen.
YS-leder Randi Bjørgen.

Det er direktør for arbeidslivsavdelingen i NHO, Sigrun Vågeng, som uttaler til ANB tirsdag at de vil åpne for at arbeidsgiverne skal kunne si opp ansatte som er syke.

- Dette forslaget er positivt ment i forhold til den som er syk . Vi mener at det i dag er en inkonsekvens mellom arbeidsmiljøloven og avtalen om et inkluderende arbeidsliv når det gjelder holdningen til de langtidssykmeldte. Hovedspørsmålet må være: Hvorledes få flest mulig helt eller delvis tilbake til arbeidslivet, sier Sigrun Vågeng til ANB.

- Kan bli presset
YS liker forslaget dårlig.

- Arbeidsgivere skal være forsiktig med å begynne å snakke om oppsigelse på denne måten. Konsekvensen kan fort bli at man presser enkelte arbeidstakere til å yte mer enn det som er sunt, slik at et senere sykdomsbilde kan bli langt mer alvorlig.

- Det er besnærende å ta en diskusjon om ”de som av medisinske grunner ikke kan delta”. I den forbindelse må man forholde seg til at også medisin som fag utvikler seg. Vi ser i dag mange som helt naturlig er i jobb, som for bare få år siden få trodde hadde mulighet for å ta del i arbeidslivet, sier Bjørgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere