RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Redd rikfolk blir krim-mål

Sist oppdatert:
Politiveteran Leif A. Lier frykter at rike og berømte nordmenn vil bli vanligere mål i utpressings-saker. Svein Erik «Vaske»-Bakke (bildet) opplevde å bli truet på livet.

To menn i 40-årene blir mandag fremstilt for varetektsfengsling siktet for forsøk på presse milliardærparet Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen for et tosifret millionbeløp.

- Jeg frykter at det kan bli mer av dette, og at vi står foran et nytt kriminalitetsområde. I det «store utland» er dette utbredt, og man har egne politifolk som bare jobber med utpressingssaker. Beklageligvis ser det ut til at Norge tar etter på dette området, sier Leif A. Lier til TV 2 Nettavisen.

- Politioppgave

Leif A. Lier var en av Norges mest kjente politimenn da han sluttet etter 38 år i etaten og startet sitt eget etterforskningsfirma. Han har jobbet for flere velbeslåtte kunder som er blitt utsatt for utpressingsforsøk.

– Vi blir som regel kontaktet i en tidlig fase og prøver å utrede hva slags sak man står overfor. Dersom det viser seg å være en sak av alvorlig karakter, er dette en politioppgave og da ber vi alltid våre klienter om å anmelde saken, sier Lier.

Etterretningseksjonen ved Oslo politidistrikt melder om et lavt og forholdsvis stabilt antall anmeldelser av slike saker.

- Vi har diskutert dette fenomenet med våre internasjonale kontakter, og vi må ta høyde for at dette kan få større utbredelse, men foreløpig behandler vi bare et fåtall saker i året der bedriftsledere og næringslivsledere blir utsatt for utpressing eller forsøk på dette, sier politiinspektør Iver Stensrud til TV 2 Nettavisen.

Psykisk ubalanse

- De aller fleste slike saker dreier seg om gjerningspersoner i psykisk ubalanse, ønsket om økonomisk vinning behøver ikke være hovedmotiv. Det kan være enkeltindivider som truer en banksjef fordi hvedkommende mener banken tar for høy rente eller at en bedriftesleder presses som følge av en avgjørelse utpresseren er uenig i, forklarer politiinspektør Stensrud.

Etterretningssjefen understreker at det ikke er noen grunn til å skremme folk.

- Men vi oppfordrer folk til å ta direkte kontakt med politiet dersom man tror det ligger realiteter bak. Noen ganger er det tid nok til å utrede og kartlegge, andre ganger haster det med å iverksette konkrete tiltak, sier Stensrud.

Ble truet på livet

Svein Erik «Vaske»-Bakke er blant de velstående nordmenn som har opplevd å bli truet. Truslene ble framsatt i forbindelse med salget av Bakkes luksuseiendom på Bygdøy til finansakrobaten Thomas Øye for noen år siden.

- Det var rett og slett at man skulle likvidere meg, sier Bakke til TV 2 Nettavisen.

Bakke ble naturlig nok skremt av de alvorlige truslene.

- Det var noen dager jeg gikk og tittet meg litt bak over skulderen. Men i ettertid ser jeg at den trusselen vi fikk den gangen på ingen måte kunne være reell, framholder han.

Stoler på politiet

Svein Erik Bakke tror ikke at trusler mot norske rikfolk kommer til å bre om seg. Vaskemillionæren stoler på at politiet greier å rydde opp.

– Jeg tror ikke vi skal gå rundt og blåse dette opp. Det norske samfunnet er så gjennomsiktig, det er så stor sannsynlighet for at politiet skal greie å spore opp den som framsetter truslene, sier han.

Dømt

Flere omfattende utpressingssaker er blitt rullet opp i norske rettssaler og medier de siste årene. Travkusken Atle Hamre ble dømt for utpressing av skipsreder Thor Christensen. Ifølge tiltalen punget Christensen ut med 15 millioner kroner i kontanter pluss 14 millioner i form av gjeldsbrev i løpet av 90-tallet.

Milliardæren Kjell Inge Røkke ble angivelig presset før den berømmelige båtsertifikat-saken sprakk i Dagens Næringsliv for et par år siden. Utpresserne skal ha truet med å viderebringe kompromitterende opplysninger om Røkkes båtførersertifikat til pressen.

Også super-investor Tore Aksel Voldberg og DnB-sjef Svein Aaser har opplevd svært alvorlige trusler.

Ingressfoto: Berit Roald / SCANPIX

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere