RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reddet av oljemillioner

Jan Tore Sanner og Hill-Marta Solberg.
Jan Tore Sanner og Hill-Marta Solberg.
Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): 700 nye oljemillioner måtte til for at regjeringspartiene og Arbeiderpartiet skulle komme til enighet om revidert nasjonalbudsjett. - Humoristisk, mener Siv Jensen (Frp).

Partiene la siste hånd på verket ved 17-tiden fredag ettermiddag, melder TV 2 Nyhetene. Klokken 19 kommenterte partene resultatet for pressen.

- Vi har fått til en avtale, og det mener vi vil være med på å skape ro og stabilitet. Det har vært viktig for oss å unngå en situasjon med slalåmkjøring i Stortinget. Det ville blitt en kostbar affære, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til TV 2 Nyhetene.

- Til å leve med
Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for krav til en verdi av 1,3 milliarder kroner. Aps finanspolitiske talskvinne Hill Marta Solberg er tilfreds.

- Vi er godt fornøyd med 1,3 milliarder mer til arbeid og helse, sier Solberg.

Regjeringen kommer ikke unna en del budsjettkutt, og vil derfor komme til å bruke 700 oljemillioner mer. Det mener Sanner (H) er til å leve med.

- Vi føler oss sikre på at slalåm i Stortinget ville kostet mer. Det har vært viktig for oss å begrense bruken av oljepenger, og vi har fått til en mindre sprekk enn ved forrige års budsjett, sier han.

«Puslete» og «dumt»
Fremskrittskpartiets finanspolitiske talskvinne Siv Jensen (bildet) betegner budsjettavtalen som «puslete», og finner den økte bruken av oljepenger «humoristisk».

- Nå har både regjeringen og Arbeiderpartiet advart kraftig mot å bruke oljepenger fordi det er så skadelig for økonomien. Men det vi nå ser er at det som er skadelig for norsk økonomi er det som de til enhver tid blir enige om. Så dumt er det faktisk, sier Jensen til TV 2 Nyhetene.

SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal mener avtalen er meget beskjeden:

- Dette er den minst tenkelige avtale det er mulig å inngå i Stortinget. Dette er berget som flytter en mus, sier han.

Halv milliard til sykehusene
Det er særlig kravene innen arbeid og helse Arbeiderpartiet har nådd frem med. Sykehusene får 500 millioner mer, og egenandelene får stå urørt.

Videre har partiet også fått gjennomslag for å opprette 4000 nye tiltaksplasser i andre halvår, og å forlenge den midlertidige utvidelsen av permitteringsordningen fra 26 til 42 uker ut året.

Lokalsamfunnene i Årdal og Høyanger blir tilgodesett med egen tiltakspakke på 50 millioner kroner, som skal hjelpe de to gamle industrisamfunnene. Like store beløp settes av til disse kommunene i neste års budsjett.

Flere kutt
Aps krav medfører at regjeringen må gjennomføre kutt på til sammen 378,5 millioner kroner. De største kuttene skjer innen deltakelse i internasjonale organisasjoner, blant andre EØS. Departementene må kutte i drifts- og investeringsbudsjettene, og det blir kutt i bevilgningene til dagpengeutbetalinger som følge av flere tiltaksplasser.

Det reviderte budsjettet innebærer økte inntekter på til sammen 230 millioner kroner. Blant annet vil rettsgebyret øke til 845 kroner. Dette gebyret er grunnlaget for beregningen av en rekke andre gebyrer i det offentlige.

Budsjettkameratene henter inn 50 millioner kroner ved salg av Forsvarets eiendom. De gjeninnfører også grunnavgiften på engangsemballasje, som regjeringen hadde foreslått å fjerne.

Ifølge TV 2 blir det heller ingen kutt i pressestøtten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere