RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Refser grådige politikere

Sist oppdatert:
Svenskeide Skandiabanken kaster seg inn i kampen mot det forhatte tinglysningsgebyret på 2.112 kroner. I Sverige er det i mange tilfeller gratis å flytte boliglånet fra en bank til en annen.

Både Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet har i løpet av sommeren tatt til orde for å barbere tinglysningsgebyret på 2.112 kroner, og nå kaster Skandiabanken seg på.

- At det skal koste lånekundene over 2000 kroner å registrere et lån i et lokalt dataregister er rett og slett forbrukerfiendtlig, sier Trond Erik Birkeland, som er leder for finansiering i SkandiaBanken.

Gratis i Sverige

Den fremadstormende nettbanken, som er eid av svenske Skandia, viser til at det i mange tilfeller koster null og niks å registrere pant i fast eiendom i vårt naboland.

I Sverige har man ifølge SkandiaBanken praktisert elektronisk tinglysning i over fem år. Registeret er administrert av offentlige myndigheter, mens oppdatering og vedlikehold foretas av finansinstitusjoner, eiendomsmeglere og andre private aktører. Saksbehandlingen er i de fleste tilfeller gratis.

Overføres fra domstolene

I dag er det domstolene som registrerer pant i fast eiendom, men Stortinget har bestemt at Statens Kartverk skal overta jobben. Meningen er at overflyttingen skal være gjennomført innen fire år.

- Å bruke fire år på en slik omlegging mener vi i SkandiaBanken er å ta seg alt for god tid, sier Trond Erik Birkeland.

Etter det TV 2 Nettavisen har greid å bringe på det rene, er det kartverket som utsteder pantebrev også i Sverige. Den første gangen eiendommen registreres, betales det et gebyr, men seinere blir pantebrevet et omsettelig verdipapir som kan flyttes mellom långivere uten at eiendommen tinglyses på nytt. Flyttes pantebrevet over til en ny bank, skjer registreringen elektronisk, og som oftest er dette uten kostnad for låntakeren.

Dyrt å bytte bank

Svenskene slipper med andre ord svært billig unna dersom de ønsker å flytte boliglånet over til en billigere bank. Forbrukerrådet har regnet ut at renteforskjellen i Norge må være 0,3 prosentpoeng dersom det skal være lønnsomt for en norsk låntaker med millionlån å skifte over til en billigere bank.

Senterpartiet foreslo i mars i år å redusere tinglysningsgebyret til selvkost, men forslaget ble nedstemt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere