RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Refser norsk selvgodhet

Sist oppdatert:
Norge er verdens rikeste land, ikke sant? I New York Times får denne selvgodheten gjennomgå så øra flagrer.

Sist var det svenskene som kritiserte oss. Nå er det fra USA vi får høre om norsk selvgodhet.

Gjennomgangen av den selvgode troen på vår egen rikdom kommer fra spaltisten Bruce Bawer, som i tillegg til å skrive for New York Times har bodd i Norge i seks år.

Angriper matpakken
Bawer skriver at da han flyttet hit oppdaget han at nordmenn faktisk lever mer sparsommelig enn amerikanere. Vi beholder husholdningsutstyr lenge, og vi kjører i det Bawer rett og slett beskriver som «vrak».

For ikke å snakke om den norske matpakken.

Han peker på at bibliotekene i Oslo er elendig oppdatert med nye utgivelser, svømmehallene trenger desperat vedlikehold, det er for lite politi, det mangler materiell på skolene, narkomane oversvømmer sentrum, mens det er lage køer for metadonbehandling.

Dyr gin tonic
Og dette er slett ikke bare snakk om offentlig fattigdom. Bawer peker på at prisnivået i Norge er så høyt at lønnen ikke strekker langt. Han viser for eksempel til prisene på alkohol, bensin, biler og matvarer.

Men Bawer sammenligner ikke bare med USA. Han mener det også er høyst diskutabelt om vi har det bedre enn andre europeere.

- I norske puber, for eksempel, vil enhver som er rik eller gal nok til å bestille, for eksempel, en gin og tonic, betale rundt 15 dollar for noen spiseskjeer med gin på bunnen av et glass tonic. I Spania er drinkene råbillige, og bartenderen vil tømme gin til toppen av glasset hvis du ikke sier stopp, skriver Bawer.

Bawer reagerer også på hvordan amerikanerne og USA blir fremstilt, som en nasjon splittet mellom røverbaroner og lønnsslaver, for ikke å snakk om hærskarer av hjemløse og arbeidsledige. Han mener dette gjøres for å få oss til å være fornøyd med den skandinaviske velferdsmodellen.

Delta i diskusjonen i Veggavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere