RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reiten vil ha statsmilliarder

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Hydro-direktør Eivind Reiten vil ha fem til syv nye folketrygdfond for å pøse milliardbeløp inn i næringslivet.

- Jeg snakker ikke om småfond med 100 millioner kroner for ulike formål som skapes i valgkampene, men om store, solide og profesjonelle miljøer med kompetanse, sier Hydro-direktøren.

Reiten snakket i formiddag om statlig eierskap foran et hundretall tilhørere på frokostmøtet til tankesmien Civita.

Den som hadde ventet en hevngjerrig Hydro-sjefs generaloppgjør med politikerne, ble skuffet:

- Mange av mine internasjonale bedriftslederkolleger ville gitt deler av høyrehånden sin for en stabil og kapitalrik eier som den norske staten i de tider vi er inne i nå, sa Reiten.

Milliardfond
Hydro-direktøren ønsker seg mindre penger på statens hånd og flere statlige milliarder i nye, selvstendige fond etter mønster av Folketrygdfondet.

- Jeg er livredd tanken om et stort eierskapsdirektorat som samler alle statlige eierposter utenfor politisk kontroll. Det jeg ønsker meg er fem til syv nye fond for å få et mer allsidig eiermiljø som fremmer evne til å ta eierrisiko og stimulere til dynamikk i selskapene, sa Reiten.

Hydro-direktøren mener at staten kan begrense seg til 25-40 prosent av aksjene i et selskap, og at det er tilstrekkelig hvis hovedmålet er å sikre at hovedkontoret forblir i Norge.

- Ikke lønnskutt
Eivind Reiten er positiv til statlig eierskap, men kritisk til politiske værhaner som stadig kaster seg inn i enkeltsaker. Han mener at statlig eierskap forutsetter at staten følger spillereglene og innser at man er bare en av flere eiere.

- Et eksempel er lederlønninger. Vi har et system hvor styrene fastsetter disse, og vi må ha tillit til at styrene gjør fornuftige valg i de krevende tidene vi nå er inne i.

- Derfor har heller ikke jeg kastet meg frempå og lovet lønnsfrys for 2009. Jeg har begrenset sans for dem som nå rykker ut i media og lover lønnsfrys for å få en stjerne i boken. Det er viktig å følge de spillereglene som finnes. Og har man overlatt den beslutningen til andre, må man ha tillit til at de bruker hodet, mener Reiten.

Kritisk til politikere
Reiten tegnet bilde av en situasjon hvor enkeltpolitikere rykker ut med utspill i enkeltsaker, men hvor de egentlig ikke tror eller mener at bedriftene skal gjøre noe med utspillene.

- Politikk handler mer og mer om å selge politikk enn å skape politikk, sa Reiten, som mener at mange av utspillene mer retter seg mot velgerne enn mot bedriftene staten har eierinteresser i.

- Vi har våre faste leverandører til media, og jeg har sagt internt at når enkelte stortingsrepresentanter rykker ut med kritikk, ja da er det et bevis på at vi er på rett vei, sa Reiten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere