RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekord i nye bedrifter

Det ble satt ny rekord i antall bedriftsetableringer i Norge i 2004. Oslo leder an.

Hele 28.148 nye bedrifter ble etablert i Norge i fjor. Ikke siden Foretaksregistret ble etablert i 1988, har så mange startet ny virksomhet i Norge. Det viser nye tall fra analyseselskapet CreditInform.

Sammenlignet med 2004, er økningen i antall etableringer på 18 prosent. Og den er voksende. I årets siste måneder var etableringsveksten på 35 prosent.

– Dette vitner om stor optimisme i norsk økonomi. Lavt rentenivå og høyt forbruk blant folk flest fører til at bedrifter tør å investere. Det får fart på økonomien, sier administrerende direktør Lars Carlsson i CreditInform.

Samtidig med den eksplosive økningen i antall etableringer, sank også antall konkurser i Norge i fjor. Sammenlignet med 2003, var det 15 prosent færre bedrifter som gikk over ende i 2004.

Oslo i tet
Flest nyetableringer, sett i forhold til folketall, er det i Oslo. Det er også stor vilje til nyskaping i Vest-Agder og Akershus. Fylkene med færrest nyetableringer, er Hedmark og Sogn og Fjordane.

En av årsakene til at nettopp disse fylkene kommer på bunn, finner man når man ser på i hvilke sektorer det skapes nye virksomheter.Det er nedgang i etableringene innen primærnæringene jordbruk, skogbruk og fiske. Det samme er tilfelle for fiskeoppdrett.

– Oppdrettsnæringen har hatt det tøft med mange konkurser langs kysten i nord og vest, men det ser lysere ut fremover. For jordbruk og skogbruk er det ikke noen umiddelbar grunn til optimisme, sier Carlsson.

Eiendomsvekst
Eiendomsbransjen er blant de bransjene med desidert best vekst. I denne sektoren ble det etablert 1.747 flere bedrifter i 2004 enn året før.

– Det er gode penger å tjene på eiendom igjen, men konkurransen blir skarp og antallet bedrifter kanskje for mange, mener Carlsson.

Undervisning, finans, bygg og anlegg og varehandel er også bransjer preget av optimisme og mange nyetableringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere