RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordbra fra Schibsted

Sist oppdatert:
Schibsted slo analytikernes forventninger. Resultatet for årets tredje kvartal ble på 96 millioner kroner. Det er det beste resultatet selskapet har levert noensinne.

Analytikerne hadde ventet et resultat på 86 millioner. I samme periode i fjor måtte selskapet tåle et tap på 28 millioner kroner.

Driftsresultatet endte på 102 millioner kroner, som igjen var dårligere enn ventet. Det var likevel bedre enn på samme tid i fjor da tilsvarende tall ble 65 millioner.

Dette er det beste kvartalsresultat Schibsted har lagt frem noensinne.

Aftenposten tynger
Men selv om tallene utenfra ser svært gode ut må konsernsjef Kjell Aamot ta en ny runde med kostnadskutt i Aftenposten.

Konsernets tidligere flaggskip er nemlig alt annet enn i storform. De tidligere så lukrative rubrikkannonsene flyttes i stadig større grad over på internett og tilbake står en blødende Aftenposten.

I tredje kvartal isolert fikk avisen et driftsunderskudd på 31 millioner kroner. Av dette bidro Avis1 med tre negative millioner. Driftsinntektene til den nyinnflyttede tanta i Postgiro-bygget falt med 26 millioner kroner til 463 millioner. Så godt som hele tapet er fra sviktende annonseinntekter.

- Det faktiske tapet er enda større. Hvis vi korrigerer for royalty er driftsresultatet i Aftenposten omkring 25 millioner kroner dårligere enn i fjor, sa konsernsjef Kjell Aamot da han presenterte kvartalstallene.

Tall i millioner

2003

2002

Driftsinntekter

2.031

1.863

Kostnader

1.914

1.782

Driftsresultat

102

65

Tilknyttede selskap

3

- 53

Finans

- 9

- 40

Resultat før skatt

96

- 28

Skatt

- 25

7

Resultat

71

- 21

- Annonsefallet i Aftenposten er stort og kanskje større enn vi ventet. Det er ingen tegn til bedring i dette markedet og vi ser for oss ytterligere inntektsfall neste år, sier Aamot.

Allerede nå er det klart at det blir nye kostnadskutt for Aftenposten.

Gullkalven
Men den tidligere naboen i Akersgata, VG, fremstår fortsatt som norsk presses seddelpresse. Schibsted-konsernets kronjuvel leverte historisk gode tall. 105 millioner kroner er en oppgang på 33 millioner fra i fjor.

- Dette er det høyeste driftsresultate noensinne i et tredjekvartal for VG. Driftsmarginen endte på 23 prosent, sier Aamot.

Riktignok faller opplaget for VG noe i forhold til det rekordgode fjoråret, men det tar konsernsjefen med ro.

Svenskan i null
Den andre positive overraskelsen i Schibsteds kvartalstall er at Svenska Dagbladet nå har stoppet å blø. Konsernets tidligere tapsbombe leverte et nullresultat i tredje kvartal. Det er første gang siden Schibsted ovetok avisen for fem år siden.

- Jeg vet at det er jubileumsfeiring i Svenskan i kveld. Når disse tallene blir offentliggjort vil nok festen bli enda bedre enn det var lagt opp til. Uten at det vil gå ut over økonomien i avisen, sa Aamot.

Penger på nett
Ved siden av Svenska Dagbladet har nettsatsingene til Schibsted-konsernet også vist en meget positiv trend den senere tiden. Totalt ga nettaktivitetene et driftsoverskudd på 15 millioner kroner. De tallene inkluderer også Finn.no, som er en av de klare årsakene til at Aftenpostens rubrikk-inntekter faller.

Men også VG Nett og Aftonbladet begynner å vise gode tall. Av kvartalsrapporten fremgår det at VG Nett hittil i år har en driftsmargin på 12 prosent etter at inntektene har økt 40 prosent.

Aftonbladet.se fikk svært god drahjelp av en dramatisk nyhetsmåned i september. For kvartalet viste omsetningen 31 prosent vekst. Etter ni måneders drift har Aftonbladets nettsatsing et driftsresultat på 2,6 millioner svenske kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere