RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordmye penger inn i fond

Sist oppdatert:
Det flyter rekordmye penger inn i norske fond, og aldri har vi hatt så mye kapital i fond som nå.

Kapitalen i norske fond økte med 15,9 milliarder kroner i første kvartal, viser ferske tall fra Verdipapirfondenes forening.

Ved utgangen av kvartal stod det 196,8 milliarder kroner i norske verdipapirfond. Det er tidenes høyeste nivå.

Økningen i løpet av første kvartal kom både på grunn av avkastning og fra friske penger. Det mest kom fra friske penger, i og med at det netto ble tegnet for 11,3 milliarder i fondsandeler i første kvartal.

Den høyeste tegningen for et helt år var i 2000. Da var nettotegningen rundt 25 milliarder for hele året.

- Dette er et historisk høyt nivå, bekrefter adm. direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

Vi putter nye penger inn i alle typer fond, både aksjefond, obligasjonsfond, pengemarkedsfond og kombinasjonsfond.

Kjøper på topp
Tidligere historikk har vist at sparerne har en tendens til å gå inn med penger i fond etter at aksjemarkedene har steget kraftig, og dermed kjøpt dyrt. Etter kraftige kursfall, har mange vært skremt fra å tegne nye andeler, og dermed ikke fått kjøpt når det i ettertid har vist seg å være billig.

Dette har Verdipapirfondenes forening lenge advart mot, og i stedet anbefalt jevn sparing hver måned.

Ruud mener dette gjør det lettere å spare disiplinert. - Det er vanskelig å manne seg opp til aktivt å sette inn penger når kursene faller, sier Ruud.

Ikke private
Ruud påpeker ellers at den sterke tegningen egentlig dekker over en helt ulik utvikling når det gjelder selskapers bruk av fond og privatpersoners sparing. I fjor ble det netto kjøpt fondsandeler for rundt 20 milliarder. Men alt dette kom fra bedriftsmarkedet. Privatkundene økte ikke sine investeringer i fond i fjor.

Denne oppdelingen er ikke klar for første kvartal i år, men Ruud sier det er all grunn til å tro at privatkundene fortsatt ikke er oppe på rekordnivået fra 2000 når det gjelder sparing i aksjefond, som på det tidspunktet var svært populært.

Det bekymrer Ruud, for han mener aksjefond er et meget godt alternativ for langsiktig sparing for privatpersoner.

- Dette synes vi er forstemmende, sier Ruud, som medgir at han har en næringsinteresse i dette, men også peker på at det er ganske bredt akseptert at aksjemarkedet er et velegnet sted å putte langsiktige sparepenger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere