RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordnivå for fastrenter

Sist oppdatert:
Markedet har etter den siste tids økonomiske signaler sendt rentene ytterligere ned. Dagens fastrente-tilbud er rekordlavt, og ekspertene tror på videre fall. Sjekk de beste bankene her.

Fastrente-tilbudene fra bankene når igjen rekordlave nivåer. Det er flere banken enn tidligere som kan skilte med en fastrente på under fem prosent over tre år.

Men om Norges Bank kutter styringsrenten ytterligere, kan fastrente-tilbudene synke enda mer i tiden fremover.

Best over tre år

Eiendomskreditt og BNbank har de beste tilbudene over tre år, med henholdsvis 4,65 og 4,75 prosent nominell rente. Dette gjelder for boliglån innenfor 60 prosents sikkerhet.

Alle BNbank sine fastrentekontrakter går imidlertid ut et halvt år før de andre bankenes, ettersom de opererer med faste bindingsdatoer.

Ti år under seks prosent

Også fem- og ti års-rentene er svært lave. Ikke siden i sommer har renten vært på dette nivået. I motsetning til tidligere i høst, er det nå mange banker som tilbyr ti års-rente til under seks prosent.

Billigst på fem år er igjen BNbank, på 5,45 prosent nominell og 5,45 prosent effektivt. BNP Paribas følger tett etter, med rentetilbud på 5,30 prosent i nominell rente og 5,50 prosent effektivt.

Over ti år er DnB og BNbank best, med henholdsvis 5,80 prosent og 5,85 prosent.

Uenige om is i mage

Ekspertene er imidlertid uenige om du bør binde boliglånsrenten din nå, eller om du bør ha is i magen og vente til etter jul.

- Rentenedgangen er et særnorskt fenomen, og flere venter at Norges Bank vil kutte renten på onsdagens rentemøte. Markedet tror på lav inflasjon og lave renter i lang tid, sier makroanalytiker Marius Lømo i Nordea til TV 2 Nettavisen.

- Vent til etter jul

Lømo tror på et rentekutt til. Derfor anbefaler han folk å vente med å binde boliglånsrenten til etter jul. For hvis det kommer kutt, kan rentene falle ytterligere på nyåret.

Men makroanalytikeren påpeker at det slett ikke er dumt å takke ja til fastrente nå, ettersom nivået er så lavt.

Stoler på flytende

Sjeføkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR holder derimot en knapp på flytende rente.

- Med lav inflasjon blir det spekulert i om Norges Bank må sett renten ytterligere ned. Men vi tror ikke det vil skje på onsdagens rentemøte, Norges Bank tør nok ikke gi på i utforbakke, sier Furunes til TV 2 Nettavisen.

Furunes spår imidlertid at de korte rentene kan stige noe, dersom sentralbanken uttaler at de vil holde styringsrenten lav lenge.

Ti prosent sjanse

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Markets mener det er bra å binde boliglånsrenten nå, hvis du først har bestemt deg.

- Vi avskriver ikke ytterligere rentekutt fra Norges Bank, men tror det er ti prosent sannsynlighet for at dette skjer onsdag. Hvis det kommer rentekutt, kan fastrentene gå videre ned, forteller Mork til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere