RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordras på børsen

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo Børs reiste seg mesterlig etter mandagens feilskjær, og steg til ny årsrekord. Flere børslokomotiver nådde ny bestenotering, men ingen av dem greide å hamle opp med et knippe standhaftige it-sjeler.

Hovedindeksen ved Oslo Børs endte ned mandag for første gang på åtte handledager. Men tristessen skulle vise seg å bli kortvarig: Tirsdag steg hovedindeksen på nytt, og endte på 214,53 poeng. Det er 0,74 prosent høyere enn i går, og er den høyeste sluttnoteriingen så langt i 2004.

Sjarmerende opptur

Tirsdag innledet den ferske Statoil-sjefen Helge Lund en sjarmoffensiv som skal skape blest om selskapet i London, New York, Connecticut og Boston. Med gårsdagens kursrekord kunne ikke opptakten vært bedre, og tirsdag fortsatte oppturen for det statsdominerte norske oljeselskapet.

Etter å ha bykset opp i minuttene etter børsåpning, holdt interessen seg godt ut over dagen, og Statoil-aksjen endte på ny bestenotering på 95 kroner. Det innebærer at investorene nå mener Statoil er verdt utrolige 208 milliarder kroner, nesten 4 milliarder mer enn ved børsslutt mandag.

Statoil var børsens mest omsatte aksje tirsdag, og Helge Lunds møter med beslutningstakere i City i London kan ha medvirket til det. Analytikerne mener en slik sjarmoffensiv ofte virker positivt både på kursen og omsetningen på kort sikt.

Kjempe på kjøper'n

Tirsdag er det investorkjempen Merrill Lynch som har vært desidert mest aktiv på kjøpersida. Ifølge meglerstatistikken nettokjøpte Merrill Lynch aksjer for 107 millioner gjennom dagen. Til sammen handlet meglerhuset Statoil-aksjer for over 300 millioner. kroner klokka 11.30, og var milevis foran nestemann på lista, svenske Neonet Securities.

Staten er den som har mest grunn til å gni seg i hendene over kursoppgangen i Statoil. Etter det siste nedsalget i sommer er eierandelen 75,5 prosent. Andre store norske eiere er Statoil selv, samt Folketrygdfondet.

Også Hydro hadde en knalldag tirsdag, takket være en ny, kraftig oppgang i oljeprisen, og endte 1,5 prosent opp til 473,50 kroner. Søsterselskapet Yara nådde tidenes bestenotering på 70 kroner, mens Frontline satte rekord med en sluttkurs på 295,50 kroner.

StepStone-rally

For de som er opptatt av kortsiktig gevinst, er de nevnte børslokomotivene bare for smågutter å regne i forhold til StepStone på børsen tirsdag. It-selskapet har solgt unna halvparten av virksomheten i Tyskland til det anerkjente mediehuset Axel Springer, og det gir håp om liknende avtaler i andre land.

Tysklandsavtalen er alene så god at det grovt regnet forsvarer børsverdien av StepStone ved børsslutt mandag. Avtalen førte til at aksjekursen steg formidable 66 prosent til 3,98 kroner.

Ellers i it-sektoren er hovedbildet sterkt. It-indeksen steg 1,6 prosent i løpet av tirsdagen.

Like før børsslutt innførte Oslo Børs børspause i en annen kursrakett, nemlig Goddtech. Handelen ble gjenopptatt etter få minutter. Selskaper har ikke kommet med børsmeldinger siden kvartalsrapporten 23. august. Kursen endte til slutt 21,4 prosent opp.

Følg aksjekursen ved Oslo Børs via TV 2 Nettavisens børssystem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere