RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Linn Marie Hammernes/TV 2 Nettavisen)

Rema for kjøtt - Lidl for grønt

Sist oppdatert:
Mens én prisundersøkelse kårer Rema til lavprisvinneren, gir to andre Lidl billig-seieren. Én fjerde konkluderer med dødt løp. Finn ut hvorfor!

I anledning den tyske matvaregiganten Lidls inntog i Norge, ble det torsdag presentert fire ulike prisundersøkelser, foretatt av fire ulike instanser - alle med ulike konklusjoner. Den eneste felles slutningen i undersøkelsene er at Rimi er den dyreste av landets lavpriskjeder.

Og: At det egentlig er du selv og dine handlevaner som avgjør hvilken av kjedene som er billigst.

Vinner, taper, likt
TV 2 Nyhetene presenterte torsdag kveld dagens fjerde og siste pristest. Undersøkelsen er foretatt av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), og konkluderer med at Lidl er klart billigst.

Her er totalsummene for de 53 varene SIFO kjøpte:

Lidl: kr 794,-
Rema: kr 893,-
Prix: kr 976,-
Kiwi: kr 997,-
Rimi: kr 1.049,-

TV 2 Nettavisen foretok tidligere i dag en prisundersøkelse som omfattet 31 varer. Her var Rema den suverene vinneren. Også Bunnpris banket Lidl.

NRK Dagsrevyen viste torsdag at Lidl og Rema var omtrent like billige på et utvalg av 60 varer. Men da de justerte prisene for kilo- og liter-innhold, fant de at Lidl er omkring 10 prosent billigere enn Rema.

Forvirringen er total, og det kan være fristende å helle til dagbladet.nos noe mer lettvindte undersøkelse av ganske mange færre varer – bare for å bringe saken til et punktum. Dagbladet konkluderer nemlig med dødt løp mellom Lidl og Rema.

Frukt og grønt er nøkkelen
Så enkelt er det likevel ikke:

Lidl er nemlig spesielt billig på frukt og grønnsaker.

– Dette er vel det området på ferskvarer hvor de har forsøkt å lokke til seg forbrukere og være forskjellig fra andre, det har vel også noe med at inntjeningen for disse varene har vært veldig god for de nordiske kjedene, sier forsker Arne Dalsrud i SIFO overfor TV 2 Nyhetene.

Prisdumpingen på grønnsaker forklarer også det meste av forskjellen mellom undersøkelsene.

I TV 2 Nettavisens test var det ikke tatt med noen frukt og grønt-varer, mens hele tolv slike varer var tatt med i TV 2/SIFOs prisundersøkelse.

Folk som bor i by og har mulighet og ønske om å handle grønt-varene sine på billige spesialbutikker, vil dermed kunne ha mest å tjene på å handle på Rema.

De som ikke har denne tilgangen, og handler alle sine husholdningsvarer på ett sted, vil kanskje ha størst utbytte av å velge Lidl.

Kjøtt, det er Rema det!
Lidl er svært billig på egne hygieneprodukter. Så er du ikke så nøye på hvilket sjampo- eller tannkrem-merke du bruker, kan også Lidl være kjeden for deg.

Er du derimot i butikken for å handle kjøtt, fisk, brød eller mel, da er Reitan din mann. Rema er nemlig rimeligst på alle de tunge matvarene – bortsett for meieriproduktene:

Egg og melk er faktisk Rimi billigst på, ifølge TV 2/SIFO-undersøkelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere