RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Renta fyker i været

Sist oppdatert:
Amerikanske renter skyter i været onsdag ettermiddag, og uroen sprer seg nå til Europa og Norge.

Renta på amerikanske 10-årige statsobligasjoner har i løpet av formiddagen steget brått fra 4,39 til 4,48 prosent. Dette er det høyeste siden august.

I Norge stiger også rentene. Renta på 10-årige norske statsobligasjoner har i løpet av ettermiddagen steget med 0,06 prosentpoeng, fra 3,97 prosent til 4,03 prosentpoeng.

Det har vært en stigende tendens i norske renter siden midten av februar, i hovedsak fordi en tale fra sentralbanksjef Svein Gjedrem da indikerte at man ikke ville vente så lenge som tidligere antatt med å heve styringsrenten.

Fem årige swap-renter, som er det som i hovedsak bestemmer prisene på fastlånstrenten du som kunde kan få i banken din, er opp omtrent like mye, fra 3,67 prosent til 3,73 prosent.

Den plutselige rentestigningen i USA har også satt sitt preg på børsen. Oslo Børs steg i formiddag, men har siden ett-tiden falt jevnt og trutt, og er nå i minus i forhold til gårsdagen: ned 0,18 prosent. Følg Oslo Børs på TV 2 Nettavisens børssider .

Det amerikanske rentehoppet skyldes, ifølge CNN Money, kommentarer fra den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet, om at ESB er klare til å heve renten for å stagge inflasjonspresset.

I tillegg har det i løpet av dagen vært store tekniske «stop-loss» salg av obligasjoner, som har bidratt til å presse renten opp.

På toppen av dette kommer det faktum at amerikanske myndigheter denne uken utsteder nye fem- og ti-årige statsobligasjoner, på til sammen 24 milliarder dollar. Amerikanske aktører følger spent med på hvordan utenlandske sentralbanker posisjonerer seg. Disse bankene, og spesielt de asiatiske, har finansiert mye av den gjelden USA har pådratt seg de siste årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere