RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rentefest gjør at vi åpner lommeboka

Sist oppdatert:
Handelsnæringen gnir seg i hendene over renteraset. For nå skal Ola og Kari for alvor åpne lommeboka.

Rentefallet fra 7 til 2,5 prosent vil gi en kraftig effekt på kjøpelysten blant norske husholdninger.

- Omslaget har allerede startet, og til neste år blir det enda bedre, sier sjeføkonom Lars E. Haartveit i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Venter økt kjøpelyst
I forbindelse med et konjunkturseminar i Oslo onsdag la HSH fram sine spådommer for detaljomsetningen i 2004. Samlet ventes verdiveksten å øke fra 5,0 til 6,0 prosent neste år.

Hovedårsaken er den kraftige rentestimulansen, samt at strømprisene har normalisert seg. Strømsjokket forrige vinter gjorde at vi snøret pengepungen ettertrykkelig igjen i årets første måneder. Særlig salg av hvite- og brunevarer ble hardt rammet. Nå er det duket for betydelig vekst.

- Rentefallet kombinert med mer normale strømpriser kommer til å virke kraftig. Jeg har veldig vondt for å se at detaljomsetningen ikke skal bli høy i 2004, sier Haartveit.

Ifølge HSH er det særlig duket for vekst i salget av mer luksuspregede goder som ur, foto og optikk samt gull- og sølvvarer. Salget av hvite- og brunevarer vil ventelig øke kraftig, og også møbelbransjen vil kunne trekke på smilebåndet.

Bremser effekten av kronefallet
I fjor høst da den norske krona nådde rekordsterke nivåer, ble det rettet kritikk mot mange i importbransjen fordi valutaeffekten ikke kom kundene til gode i form av lavere priser. Haartveit er forsiktig med å spå prishopp nå som situasjonen er reversert.

- Det vi så i fjor var at valutaeffekten ikke slår ut umiddelbart. Det ligger en forsinkelseseffekt som gjør at effekten slår ut først senere. Trolig vil vi ikke oppleve kraftige prisbevegelser ei heller den nærmeste tiden, sier Haartveit.

Han peker samtidig på at kronesvekkelsen ikke har skjedd mot et unisont valutamarked. Mot asiatiske valutasorter har utslagene vært mindre dramatiske.

- Likevel vil vi kunne se at prisnedgangen på klær og sko begrenses, eller stopper opp, sier Haartveit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere