RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rentefest i fem nye år

Sist oppdatert:
Glem alle råd om fastrente. Det blir rentefest til 2010, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Statistisk sentralbyrå har i dag kommet med økonomiske spådommer frem til 2009, og tallknuserne i byrået spår at rentefesten varer og varer og varer. I den forrige rapporten, i mars, gikk prognoseperioden bare til 2007.

Byrået ser for seg en moderat renteoppgang i løpet av det neste året, men så er det også slutt, og renten ventes å ligge flat i årevis.

Norges Banks styringsrente ventes å bli hevet fra rekordlave 1,75 prosent nå til 2,25 prosent i løpet av høsten. Der ventes den å bli liggende dønn stille ut 2009. Da vil den norske rentefesten ha vart i seks år.

Dette vil bety at de beste lånekundene vil kunne ha en flytende boliglånsrente rundt 3,5 prosent ut 2009, hvis spådommene til SSB slår til.

I dag er de beste tilbudene på flytende rundt 2,8-2,9 prosent, men disse vil trekke oppover hvis Norges Bank hever styringsrenten med et halvt prosentpoeng, slik SSB spår. Vil du binde i fem år, er de beste tilbudene i dag ikke lavere enn 4,3-4,4 prosent. Det er det altså ingen grunn til å velge, hvis man tror på SSB. Du kan sjekke de beste rentetilbudene her.

Hvis SSBs spådommer slår til, vil du med et boliglån på en million kroner tap rundt 50.000 kroner på fem år med rentebinding fra nå.

- Lavrente
- Dagens konjunkturrarpport viser at SSB venter en lavrenteperiode helt frem til 2009. Inflasjonen skal opp mot målet i 2007, men avtar så de neste to årene. Dette gir ikke noe grunnlag til å sette opp renten i perioden, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Han påpeker også at SSB nedjusterer sitt anslag på renten i eurosonen, og venter kutt i år og til neste år. Dermed økes renteforskjellen.

Lav prisvekst
Et viktig moment når SSB spår lav rente er den lave prisveksten, og her er det også oppsiktsvekkende spådommer SSB kommer med når de utvider prognoseperioden med to år til 2009.

Byrået tror den underliggende prisveksten vil ta seg opp fra en bunn på 0,3 prosent i fjor til 1,2 prosent i år, 2,3 prosent i 2006 og 2,4 prosent i 2007. Men så ventes inflasjonen å falle tilbake, til 2,0 prosent i 2008 og 1,9 prosent i 2009.

Norges Bank har som mål å holde denne underliggende prisveksten, som renses for effekten av avgiftsendringer og energipriser, på 2,5 prosent. Hvis prisveksten blir lavere enn dette, slik SSB spår, vil det trekke i retning av fortsatt lav rente fra Norges Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere