RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rentepengene ender i elektro-butikken

Sist oppdatert:
Lav rente gjør at salget av TV, vaskemaskiner og annet elektrisk utstyr har eksplodert det siste året. En del av rentegevinsten går også til røyk og godsaker.

Folk med høy gjeld har spart titusener på rentenedgangen det siste året. De færreste putter hele gevinsten under madrassen; forbruket av enkelte varegrupper eksploderer. Til sammen anslår ekspertene at det private forbruket vil øke med 5 prosent i år.

Eksplosiv salgsvekst

Målt i kroner og øre steg omsetningen i detaljhandelen med nesten 6 prosent fra desember 2002 til desember 2003, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Aller størst var omsetningsveksten i butikker som selger hvite- og brunevarer. Denne gruppa kan vise til en vekst på formidable 17,7 prosent.

Store deler av rentegevinsten har vi også lagt igjen i postordre- og møbelbutikker. De har hatt en vekst på rundt 15 prosent det siste året.

Mer til mat

Lav rente bidro til at vi brukte atskillig mer på mat og andre godsaker i desember i fjor sammenlignet med året før. Forbruket av mat, drikkevarer og tobakk økte med nesten 5 prosent i perioden. Til gjengjeld falt forbruket av elektrisitet og brensel med over 13 prosent, takket være mildt vær over store deler av landet.

Fra november til desember steg omsetningen i detaljhandelen med 0,5 prosent. Når motorkjøretøyer og bensin holdes utenfor, steg forbruket med 0,2 prosent. På forhånd hadde økonomene anslått en økning på 0,3 prosent, ifølge TDN Finans.

Den relativt svake økningen fra november til desember gir ikke Norges Bank noe argument til å sette opp renta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere