RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riis-Johansen nekter å satse på atomkraft

Foto: Erlend Aas / Scanpix
Sist oppdatert:
Vil ikke satse på det Regjeringen selv sier Norge har «fremragende» kompetanse på.

Energiminister Terje Riis-Johansen er under hardt press om dagen fra flere hold.

Men da Nettavisen ga ham aneldningen til å utelukkende snakke om sitt eget konstitusjonelle fagfelt i et intervju i forbindelse med vår artikkelserie om atomkraft, fikk vi ikke noe svar.

Les også:

Vil ikke snakke om atomenergi
Nettavisen har hele uke forsøkt å få Riis-Johansen i tale, og det endte til slutt med en kort skriftlig uttalelse fra statssekretær Per Rune Henriksen.

«Forskningsreaktorene i Halden og Kjeller kom i drift allerede på 1950-tallet. Jeg synes det er interessant at denne kompetansen har gitt betydelig merverdi, og blant annet har Institutt for energiteknikk nå fremragende miljøer innen materialteknologi takket være disse reaktorene. Og vi bevilger betydelige midler til forskning på sikkerhet knyttet til kjernekraft i Norge i dag.

(...) Når det er sagt, ligger altså regjeringens kjernekraftpolitikk ligger fast: det er ikke aktuelt å bygge kjernekraftverk i Norge», skriver statssekretæren til Nettavisen.

Er helt avvisende
I mars i år var det derimot en kortere diskusjon om satsing på atomkraft i Stortinget. I denne debatten gjorde Riis-Johansen at han heller ønsket å satse på blant annet General Electrics forskningsprosjekt i vindkraft som delvis skal finne sted i Norge.

- GE kommer til å investere betydelige beløp innenfor forskning, utvikling og også demonstrasjon og produksjon av havvindturbiner i Norge i årene framover. Det er en satsing som betyr at vi får nye høykompetansearbeidsplasser i Norge. Selskapet skal bygge opp et teknologisenter for havvind i Oslo og planlegger også å øke produksjonen av vindturbiner i Verdal, sa Riis-Johansen den gang.

Når det kommer til kjernekraft er ministeren helt avvisende - selv om mange satser på det.

Frykter nytt Tsjernobyl
- Globalt er kjernekraft en viktig del av energibalansen i dag – det samme også i Europa. Det er riktig at en rekke land ser på mulighetene for å trappe opp sin satsing på dette området. I tillegg ser flere land, som ikke har kjernekraft i dag, på mulighetene for å bygge slike anlegg, sa statsråden.

Han frykter derimot for nye store ulykker.

- En forutsetning for økt utbygging av kjernekraft framover er at kjernekraften oppleves som trygg. Katastrofene i Harrisburg i 1979 og i Tsjernobyl i 1986 har gjort menneskeheten smertelig klar over det.

Vil ikke satse på thorium
Det som har vært det store «buzzordet» i atomdebatten de siste årene har derimot vært atomkraftverk basert på thorium, som blant annet Norge har betydelige forekomster av.

- Det er riktig at Thoriumutvalget var positiv til at Norge burde trappe opp sin kjernekraftaktivitet. Det er også riktig at mange av høringsuttalelsene var positive. Men sjøl om det skulle være en del som har en slik oppfatning, betyr ikke det at jeg mener det er riktig av Norge å bruke betydelige ressurser på å jobbe innenfor kjernekraftområdet. I mine øyne gir heller ikke Thoriumutvalgets rapport grunnlag for verken å støtte eller avvise thorium til energiproduksjon på lang sikt, sa Riis-Johansen.

- For det første er det usikkerhet rundt de norske forekomstene og verdien av dem. For det andre så eliminerer ikke thorium til bruk i kjernekraftproduksjon problemet med restprodukter, sjøl om problemet etter all sannsynlighet er mindre. For det tredje gjenstår det betydelig forsknings- og utviklingsarbeid før thoriumbasert kjernekraft kan bli en realitet, sier Riis-Johansen og slår fast at Norge ikke bør være med på å drive frem denne utviklingen.

Et spørsmål om prioritering
Riis-Johansne mener at Norge ikke har kapasitet til å satse på både fornybar energi og atomkraft, og ønsker å satse på «områdene der vi faktisk allerede er helt i verdenstoppen» - til tross for at for eksempel Statoil vurderer å legge ned hele sin satsing på fornybar energi fordi de ikke tror de kan tjene penger på det.

- Jeg er helt overbevist om at vi kommer lengst i Norge med å prioritere tydelig innenfor de områdene hvor vi nå har god kompetanse, og hvor vi også har en plan om å videreutvikle energiproduksjonen i Norge framover, konkluderer Riis-Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere