RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riksrevisjonen vil se Cesar-rapport

(TV 2)
Sist oppdatert:
Et stort konsulentfirma fikk nesten alle millionprosjektene til fredsstiftelsen Cesar, uten budrunde. Nå vil Riksrevisjonen ha rapporten på bordet.

Korrupsjonsjegerne i Transparency International reagerer også.

TV 2 fortalte i går om den hemmeligstemplede rapporten som retter flengende kritikk mot pengebruken og de mislykkede prosjektene til vann og fredsstiftelsen Cesar.

Men et stort konsulentfirma har god grunn til å være fornøyd. De fikk nesten alle millionprosjektene, uten anbud. Firmaet hadde nære forbindelser til Cesar, melder TV 2 Nyhetene.

Fra Abildsø gård i Oslo skulle stiftelsen Cesar og søsterstiftelsen Vannakademiet bringe både vann og fred til Midtøsten, med offentlige midler. Sentral i begge stiftelsene var Jon Martin Trondalen.

I en evalueringsrapport som nå er på høring, blir Cesars prosjekter i Midtøsten radbrukket av uavhengige konsulenter.

Av 81 millioner kroner har godt over halvparten endt i mislykkede prosjekter. Men Trondalen var ikke alene.

Riksrevisor Bjarne Mørk-Eidem har nå bedt UD om å få granskningsrapporten på bordet så snart som mulig. I går varslet Kristin Halvorsen (SV) at hun ville be Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om å se på saken.

Bevilget først - søkte etterpå
En av Trondalens nærmeste samarbeidspartnere var Tor Wennesland. Som byråsjef i Utenriksdepartementet innvilget han millioner til Cesar.

Senere fikk han permisjon fra UD, og begynte å jobbe for Cesar og deretter for Vannakademiet, og nå satt han på andre siden av bordet og søkte han om millioner i støtte fra UD.

- Jeg går utifra at man får da innvilget søknad eller avslått søknad på søknadens egen begrunnelse, sa Wennesland i en kommentar tidligere i høst.

Uten anbudsrunder
Asgeir Føyen ble daglig leder i Cesar, Han kom rett fra ledelsen i konsulentselskapet Interconsult, der Wennesland senere gikk inn i styret.

Interconsult har fått alle de store oppdragene både fra Cesar og Vannakademiet, og de aller fleste uten anbudsrunder, melder TV 2 Nyhetene.

Dette har gitt Interconsult inntekter på mellom 20 og 30 millioner kroner. Men avtalene mellom Interconsult og Vannakademiet innebar også at Interconsult betalte penger til Vannakadamiet. Pengene gikk altså begge veier.

I dag har Interconsult ny eier og ny ledelse. De betaler ikke lenger penger til Vannakademiet. Verken Trondalen, Føyen eller Wennesland ville i dag kommentere denne saken.

Tette bånd
Europas største korrupsjonsjeger, Trancparency International reagerer sterkt på de tette båndene mellom toppledelsen i Cesar, Vannakademiet og Interconsult.

- Hvis det blir for tette bånd, blir det ikke lett for andre å kontrollere pengebruken, sier Jan Borgen, generalsekretær i Transparency International, til TV 2 Nyhetene.

Borgen mener måten Cesar og Interconsult har samarbeidet på, åpner for misbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere