RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rimi-Hagen får 6,6 milliarder

(Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stein Erik Hagen orker ikke krangle mer med partnerne i ICA AB, som blant annet eier Rimi-kjeden. Nå kan han vente seg en sjekk på 6,6 milliarder kroner.

Den langvarige striden med partnerne Ahold og Ica Förbundet i dagligvarekjempen ICA AB er over: Stein Erik Hagen får 7,35 milliarder svenske kroner, tilsvarende 6,6 milliarder norske, for eierandelen på 20 prosent. Det går fram av en pressemelding fra nederlandske Ahold mandag morgen.

«Taper» 3 mrd.

Hagens opprinnelige krav var ti milliarder norske kroner. Allerede 11. oktober ble det klart at han ikke ville få gjennomslag for det kravet. Da tapte hans familieselsap Canica på alle punkter i en voldgiftsdom i Stockholm.

Retten fastslo da at Hagen kun hadde krav på en 50 prosent prispremie i forhold til markedsverdien på ICA-aksjene. Hagen mente på sin side at prispremien burde være 80 prosent.

De siste dagene har ICA-partnernes uavhengige rådgivere regnet seg fram til hva som er den faktiske markedsveriden av Canicas eierandel på 20 prosent. Både Hagen og partnerne har godtatt regnestykket, som altså gir Canica en uttelling på «bare» 6,6 milliarder.

Forsyner seg av kassen

Nederlandske Ahold, som hadde plikt til å kjøpe Hagens aksjer, bestemte seg i sommer for å videreselge halvparten til den tredje partneren i ICA AB, Ica Förbundet. Mandagens avtale innebærer at svenskene betaler 2,89 milliarder svenske kroner for aksjeposten.

Det betyr at Ahold fra nå av eier 60 prosent av det nordiske dagligvarekonsernet, mens Ica Forbundet eier 40 prosent.

Begge vil forsyne seg grovt av ICAs velfylte kasse for å finansiere transaksjoner. Til sammen vil de to eierne hente ut et ekstraordinært utbytte på 5,5 milliarder svenske kroner, ifølge pressemeldingen.

- Vi er veldig glade over dagens kunngjøring. Avtalen med Canica innebærer et betydelig skritt på Aholds vei mot friskmelding, og rydder enda en sak av veien som har forårsaket usikkerhet for de involverte, sier Ahold-sjef Anders Moberg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere