RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rimi-Hagen selger Rimi

Sist oppdatert:
Stein Erik Hagen vil selge hele matimperiet til svenske ICA. «Rimi»-Hagen håver trolig inn nærmere 7 milliarder på handelen.

Det går fram av en pressemelding fra Royal Ahold onsdag.

Nederlandske Ahold er den største aksjonæren i det nordiske matkonsernet ICA som blant annet eier den norske Rimi-kjeden. Ahold eier halvparten av aksjene, svenske ICA Förbundet eier 30 prosent, mens Hagens familieselskap Canica eier de siste 20 prosentene.

Rimi blir utenlandsk

Nå har Rimi-Hagen tilbudt seg å selge sin eierandel til svenskene. Ifølge Aholds pressetalsmann Fritz Schmuhl er Hagens eierandel verdt 840 millioner euro, tilsvarende 6,9 milliarder kroner.

- Vi gikk gjennom verdiene av ICA i fjor, og kom fram til at Canicas eierandel var verdt 840 millioner euro, sier han til TV 2 Nettavisen.

Schmuhl mener beløpet er retningsgivende også for hvor mye Hagen kan forlange for aksjene.

- Alle de tre eierne stilte seg bak beregningsmåten, sier han til TV 2 Nettavisen.

ICA Förbundets administrerende direktør Claes-Göran Sylvén gikk for få dager siden ut og sa han hadde penger nok til å kjøpe ut Hagen dersom nordmannen skulle ønske å selge. Dersom svenskene likevel skulle bestemme seg for å si nei, står nederlenderne klare til å plukke opp Hagens eierandel.

- Vi er svært interessert i å fortsette vårt engasjement i ICA, og vi har den likviditeten som trengs for å kjøpe aksjene, fastslår Schmuhl.

Taus om prisen

Anders Hallgren, som er informasjonssjef for ICA Förbundet, vil ikke røpe hvilken pris Hagen forlanger.

- Det eneste jeg kan si, er at vi konstaterer at vi har fått et brev fra Canica der man tilbyr seg å selge sine 20 prosent, sier han til TV 2 Nettavisen.

Brevet fra Canica havnet i ICA Förbundets postkasse tirsdag. Hallgren vil ikke si om partene allerede har satt seg rundt forhandlingsbordet, eller hva han tror om utfallet.

Ifølge Hallgren er Ahold forpliktet til å kjøpe Hagens aksjer dersom ICA Förbundet velger å takke nei, forutsatt at partene blir enige om prisen.

Rimi: - Drift som vanlig
Salget vil bety at lavpriskjeden Rimi faller helt og holdent i utenlandske hender. Ifølge den norske ICA-sjefen, Erland Bjørn, vil ikke Hagens salg ha noen som helst innvirkning på Rimis målsetninger eller strategi.

- Dette er et eierspørsmål, overfor ICA Norge går den daglige driften som vanlig. Denne situasjonen påvirker ikke våre målsetninger, eller strategier, sier adm. direktør Erland Bjørn i ICA Norge til TV 2 Nettavisen.

Lukrativ milliardavtale
Ahold kom inn i matimperiet Stein Erik Hagen har bygget opp i Norge i desember 1999. En avtale mellom Ahold, ICA Förbundet og Hagen sørget for at de tre skaffet seg kontrollen over Nordens største privateide matkonsern.

Hagen-familien fikk utbetalt 2,2 milliarder kroner i kontanter da Ahold kjøpte seg inn.

Hagen sørget samtidig for å sikre seg en lukrativ opsjonsavtale som gir ham retten til å selge sine aksjer til Ahold til «overpris». Hvor mye denne overprisen faktisk utgjør, har vært gjenstand for debatt: Ahold har anslått verdien til 6 milliarder kroner, mens Hagen selv har antydet en verdi på mellom 8 og 10 milliarder.

Opsjonsavtalen fastslo samtidig at ICA Förbundet hadde forkjøpsrett dersom Hagen skulle bestemme seg for å selge.

Nektet å selge

Det er trolig med blandene følelser Stein-Erik Hagen nå tilbyr seg å selge siste rest av sitt matimperium. Han har hele tida framstilt seg selv som «kjøpmann», og har dype røtter i dagligvarebransjen. Så seint som i oktober i fjor sa Hagen til TV 2 Nettavisen at det ikke var aktuelt for ham å selge seg ut av ICA-konsernet.

Hagens rett til å selge til «overpris» trådte i kraft for få dager siden. I utgangspunktet kunne Hagen velge å selge når som helst i løpet av de neste 35 årene, men avtalen om å selge til overpris har kun en varighet på 12 måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere