RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ringnes blir dansk

Sist oppdatert:
Det tradisjonsrike Ringnes-bryggeriet blir dansk. Orkla-konsernet selger hele bryggerivirksomheten til Carlsberg, og håver inn 17,5 milliarder kroner. Si din mening om salget her.

Orkla slo på stortromma i mai 2000 og slo sammen sin omfattende bryggerivirksomhet i Norden og Øst-Europa med danske Carlsberg. Sammen dannet de en av verdens største bryggerigrupperinger i selskapet Carlsberg Breweries. Orklas eierandel var 40 prosent, mens danskene eide resten.

Ringnes og Lysholmer blir hel-dansk

Nå er bryggerieventyret over for Orkla. Orkla-ledelsen har bestemt seg for å la Carlsberg overta hele eierandelen på 40 prosent. Salgsprisen er fastsatt til 17,5 milliarder kroner.

SI DIN MENING:
Vil du kjøpe Ringes-øl etter at det ble dansk?
Ja, driter i eierskapet
Nei, vil ha norsk øl!
Liker ikke øl
Bryr meg ikke

Se resultat
Avtalen betyr blant annet at landets største ølprodusent, Ringnes, ikke lenger vil være norskeid. Det samme gjelder for Ringnes-eide ølmerker som Nordlandspils, E.C. Dahls, Tou, med flere.

De ansattes representanter i Orkla-styret sier et rungende nei til avtalen med Carslberg, men fikk ikke de aksjonærvalgte representantene med seg.

Uoverensstemmelser framprovoserte salget

Bakgrunnen for det storstilte ølsalget er uoverensstemmelser mellom Orkla og Carlsbergfondet, som er den dominerende eieren i danske Carlsberg. Carlsberg har ifølge Orkla «i økende grad gitt uttrykk for ambisjoner og holdninger som Orkla mener ikke vil fremme verdiskapningen i Carlsberg Breweries», ifølge pressemeldinger fra Orkla.

Orkla-ledelsen vurderte derfor å kjøpe ut danskene, men dette viste seg å være umulig.

- Blant annet mente de (Carlsberg, red. anm.) at Carlsbergsfondets statutter hindrer det, sier informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde i Orkla til TV 2 Nettavisen.

På spørsmål om Orkla-ledelsen deler danskenes tolkning av statuttene, svarer Lunde:

- Vi kan ikke gi oss til å tolke deres statutter, men må bare konstatere at det ikke var mulig å kjøpe dem ut.

- God pris

Det norske industrikonsernet valgte derfor å avslutte samarbeidet ved å selge seg ut for en pris som Orkla-ledelsen betegner som god. Salget vil gi Orkla en regnskapsmessig gevinst på 12,5 milliarder kroner.

- Orkla hadde fortrinnsvis ønsket å utvikle sin industrielle posisjon i CB videre. Carlsbergfondets endrede holdning og avstanden i syn mellom partene medfører imidlertid at et salg til en god pris alt i alt er å foretrekke, sier Orkla-sjef Finn Jebsen.

En del av pengene skal deles ut til Orkla-aksjonærene i form av et ekstraordinært utbytte på 25 kroner per aksje, mens resten skal brukes på å videreutvikle landets ledende merkevareselskap.

Avtalen med Carlsberg må formelt godkjennes av Orklas bedriftsforsamling 3. mars.

Orkla-ledelsen avholder en pressekonferanse om bryggerisalget klokka 09.00 torsdag. Følg saken i TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere