RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Røkke 180 millioner fattigere

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke er blitt 180 millioner kroner fattigere etter at Aker Kværner la fram skuffende svake tall mandag morgen.

Aker Kværner, der Kjell Inge Røkke kontrollerer halvparten av aksjene, får rundjuling på børsen mandag. Den svake rapporten for årets tredje kvartal sender aksjekursen 6,5 prosent ned til knapt 116 kroner.

Tap: 180 millioner
Da børsen stengte dørene ved 16-tida fredag, var hele Aker Kværner-konsernet verdt 5,53 milliarder kroner. I løpet av mandagen har verdien sunket med cirka 360 millioner kroner. For Kjell Inge Røkkes del er papirtapet halvparten av dette beløpet.

Trøsten for Kjell Inge Røkke og hans medaksjonærer er at aksjekursen har steget bratt siden krisen sto på som verst i oktober. Like etter at Røkke-selskapet Norway Seafoods meldte at de ville få problemer med å betale Orkla-lånet på 600 millioner kroner innen forfall 30. september, var kursen helt nede i 93,50 kroner. Siden den gangen har kursen steget med pene 24 prosent.

Omregnet i kroner og øre, har Kjell Inge Røkke blitt 500 papirmillioner rikere i løpet av de siste seks-sju ukene.

Overskuddet halvert
Det er først og fremst problemene ved Aker Kværners skipsverft i USA og Finland som bekymrer aksjeanalytikerne. Philadelphia-verftet i USA tapte nye 105 millioner kroner i tredje kvartal.

For få måneder siden spådde Aker Kværner-ledelsen et overskudd før renter, skatt, goodwill- og pensjonsnedskrivinger på 1 milliard kroner i 2003. Nå er dette anslaget halvert.

- I juni sa de at de skulle levere en milliard kroner. Så skulle de levere 600 millioner, og nå er de under 500 millioner på grunn av Philadelphia, sier en frustrert analytiker til TDN Finans.

DnB Markets er også kritisk til utviklingen i Aker Kværners kjenrneområde olje & gass, som leverte et overskudd som var 26 millioner kroner dårligere enn ventet i tredje kvartal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere