RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkke avviser gjeldskrise

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Finansmannen Kjell Inge Røkke tar meldingene om at han skal være i dyp gjeldskrise med stor ro.

Røkke klarer trolig ikke å innfri et lån på 600 millioner kroner til Orkla-konsernet som forfaller 30. september. Dette mener mange avdekker store likviditetsproblemer i Røkke-systemet.

- Jeg ser ikke noe dramatisk i dette. Norway Seafoods Holding er et selskap med solid egenkapital og god inntjening. Dette blir løst, mest sannsynlig 30. september, sier Røkke til VG.

De 600 millionene er lånt ut til det Røkke-eide selskapet selskapet Norway Seafoods Holding.

Alvorlig

I en pressemelding onsdag kveld opplyste Orkla at Norway Seafoods Holding hadde varslet at det er mulig dette lånet ikke blir innfridd som forutsatt.

- Da vi mottok denne meldingen var vår vurdering at dette var så alvorlig at vi ikke kunne sitte med opplysningene i fanget uten å informere markedet. Det er et stort beløp, men vi må vente til 30.september for å hvor alvorlig denne saken er, sier informasjonsdirektør i Orkla, Ole Kristian Lunde, til TV 2 Nettavisen.

Lunde vil ikke si om Orkla har gått inn i samtalene som Røkke viser til.

- Det er naturlig at det er dialog om et slikt tema, men mer nøyaktig hvor og når vil jeg ikke si noe om, sier Lunde.

Hard holdning
Meldingen fra Orkla tyder på at konsernet vil innta en hard holdning overfor sin gamle samarbeidspartner Kjell Inge Røkke.

"Orkla har en salgsrett til Kjell Inge Røkke personlig for den del av lånet som eventuelt misligholdes", heter det i meldingen.

Dette kan tolkes som et varsel om at Orkla-konsernet er innstilt på å gå på Røkke privat og selge hans eiendeler dersom lånet ikke innfris.

Orklas pressemelding utløste en ny melding fra Norway Seafoods Holding der det heter at det er tatt initiativ til samtaler, og at man venter en løsning før 30. september.

Nært samarbeid
Orkla og daværende sjef for konsernet, Jens P. Heyerdahl, har tidligere hatt et nært samarbeid med Røkke. Blant annet veltet de fusjonen mellom Storebrand og Kreditkassen for noen år siden.

Men etter at Heyerdahl måtte gå av som konsernsjef i Orkla, har andre personer kommet inn i styret, og som pressemeldingen antyder, kan Røkke neppe vente seg noen særbehandling, skriver NTB. Orkla ønsker å sikre pengene sine.

Hovedproblemet for Kjell Inge Røkke er manglende likviditet. Det har lenge vært kjent at finansmannen har forsøkt å selge både fly og båt. Utenom verdifulle private eiendeler er formuen hans bundet i aksjer i Aker Kværner og andre selskaper.

Formuen krymper
Ifølge Kapitals rangering av Norges rikeste er Røkkes formue nå på 1,6 milliarder kroner. Det er et voldsomt fall fra en anslått formue på 6 milliarder kroner for fire år siden. Og det er børsoppgangen de siste månedene som har "reddet" Røkke. Aksjene hans i Aker Kværner er blitt 1,1 milliarder kroner mer verdt de siste seks månedene.

Kapital skriver at Røkke i fjor hadde nettoverdier for 440 millioner kroner utover Aker Kværner-aksjene. Nå anslår bladet verdien til minus 700 millioner kroner, ifølge Finansavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere