RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkke cruiser på børsen

Sist oppdatert:
Røkke og Aker Yards flyr høyt på cruiseordre, mens DNO går i kjelleren etter dårlige nyheter fra Jemen og usikkerhet rundt Irak-kontrakt.

Røkke og Aker Yards ble tildelt en kjempekontrakt av cruiserederiet Royal Caribbean International (RCCL) på 7,2 milliarder kroner.

Sikret til 2012
- Det var en viktig kontrakt for Aker Yards som sikret arbeid frem til 2012, sier analytiker Terje Fatnes i SEB Enskilda til TV 2 Nettavisen.

Aker Yards steg med nesten seks prosent mandag.

Sjekk kursen her

Største gjennom tidene
Ifølge Aker Yards er oppdraget fra RCCL verdens dyreste bestilling gjennom historien til kommersiell skipsbygging.

Cruiseskipet skal etter planen bli 306 meter langt, 47 meter bredt og ha en høyde på 65 meter over vannoverflaten. Til sammen skal skipet ha plass til 5.400 passasjerer.

Ifølge Aker Yards vil bestillingen sørge for 5.800 årsverk ved verftet i Finland. Hvis alt går etter planen skal skipet være klart til levering høsten 2009.

Skip nummer to
Det foreligger også en opsjon på ytterligere et skip i samme serie.

- Når de store cruiserederiene bestiller nye modeller, bestiller de alltid mer enn en. Derfor regner jeg med at opsjonen blir erklært, sier Fatnes.

Forbeholdet om finansiering tar Fatnes med stoisk ro.

- Gitt RCCLs sterke balanse bør ikke det bli noe problem, sier Fatnes.

DNO den store taperen
Den store taperen mandag ble DNO som slapp nyheten om at en testbrønn på oljefeltet Nabrajah 9 i Jemen ikke er kommersielt utnyttbar.

DNO-kursen stupte. Sjekk hvor mye her

Konsernsjef Helge Eide avviser overfor TV 2 Nettavisen at det er stor dramatikk i nyheten.

- Vi hadde selvfølgelig håpet på bedre resultater, men det kommer ikke som et sjokk. Det er de samme erfaringene som de som har boret ved siden av har hatt, sier Eide.

Støtte av First
Eide får støtte av analytiker Marin Mølsæter i First Securities som trekker frem at oljeselskapet Total, som leter i blokk 10, som er i samme området som DNOs Nabrajah-brønn. Total måtte bore i mange brønner før selskapet lærte nok om sprekksystemet i kjellersonen.

- Problemet er at man på seismikk ikke ser dette sprekksystemet, sa Mølsæter til TV 2 Nettavisen.

Tross nyheten og fallet opprettholder Mølsæter sin kjøpsanbefaling med kursmål 70 kroner.

SEB Enskilda opprettholder sin reduseranbefaling på DNO med kursmål 48 kroner.

- Mye verdier i DNO
- Vi har fremdeles en reduseranbefaling. Det har vi hatt siden romjulen. Det er en skuffelse det de opplyser om i dag, sa analytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda til TV 2 Nettavisen.

Wigestrand har et kursmål på rundt 48 kroner. Faller aksjen under det er det en overreaksjon.

- Faller DNO-kursen under dette, vil jeg si at det er en overreaksjon på nedsiden. Og kommer den vesentlig lavere nå, må vi revurdere vår anbefaling, sa Wigestrand.

Analytikeren sier at det ligger mye verdier i DNO.

- Det er definitivt verdier i selskapet. Vi følte imidlertid at de siste nyhetene på Irak før jul ble overvurdert av markedet, sa Wigestrand.

DnB NOR Markets ser kurs 45
Også DnB NOR Markets opprettholde sin anbefaling på salg og kursmål 45 kroner.

- Dette bare bekrefter den usikkerheten det har vært rundt Jemen og Irak den siste tiden, sier analytiker Bjørn-Inge Tønnessen til TV 2 Nettavisen.

For nesten fire uker siden skrev TV 2 Nettavisen en rekke artikler vedrørende usikkerheten rundt DNOs avtaler i Kurdistan. Det sendte DNO-aksjen ned over 15 prosent.

Oslo Børs kraftig opp
Statoil og Hydro bidrar til å trekke Oslo Børs opp mandag. Oljegigantene stiger henholdsvis 1,97 prosent og 1,50 prosent til 181,50 kroer og 812 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,59 prosent til 359,36 poeng

Oljeprisen trekker også opp mandag med en oppgang på 0,71 prosent til 63,84 dollar fatet på nordsjøolje med levering i mars.

Mye av Europa er positive mandag. FTSE-indeksen i London er opp 0,30 prosent til 5.776,70 poeng, DAX-indeksen i Tyskland er opp 0,02 prosent 5.657,45 poeng, mens CAC-indeksen i Paris er ned 0,22 prosent til 4.926,61 poeng.

Her finner du flere nyheter fra NA 24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere