RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkke debuterer på børs igjen

Onsdag introduserer Røkke-leiren nok et selskap på Oslo Børs. Analytikerne er usikre på hva selskapet er verdt. Dette er Aker ASA.

Kjell Inge Røkke og hans rådgivere har stått bak to børsintroduksjoner så langt i år. Aker Kværner ble nylansert 2. april, og 1. juni ble Aker Yards sendt ut til haukene i finansmarkedet. Onsdag klokka 10.00 er det klart for børsdebutant nummer tre.

Aker ASA er resultatet av fusjonen mellom Aker RGI og Kværner, som ble vedtatt i sommer. De aller fleste operasjonelle virksomhetene i Aker/Kværner-systemet inngår i det nye selskapet. Tilbake i Kværner ligger en lang rekke problemprosjekter, inkludert den britiske pensjonskassen, rakettoppskytingsprosjektet Sea Launch og skipsverftet Kvaerner Philadelphia.

41.000 ansatte

Nyetablerte Aker ASA blir paraplyselskapet som omfatter industrielle virksomheter med til sammen 41.000 ansatte, og med en årlig omsetning på over 50 milliarder kroner. De største verdiene i Aker ASA er knyttet til eierandelene på 58 prosent i Aker Kværner og 75 prosent i Aker Yards.

Ved børsslutt tirsdag var disse eierandelene verdt til sammen 5,9 milliarder kroner.

Aker ASA eier også en betydelig andel i Kværner ASA. Aker ASA omfatter dessuten fiskeriselskapet Norway Seafoods og materialhåndteringsselskapet Dexion.

Kjell Inge Røkke vil etter den siste sammenslåingen kontrollere cirka 67 prosent av Aker/Kværner-systemet.

Vanskelig å få has på

Aksjeanalytikerne er enige om én ting når det gjelder restruktureringen av selskapene i Røkke-sfæren: Transaksjonene er uhyre komplisert, og selskapsstrukturen er uoversiktlig.

- Det er ingen grunn til å kjøpe aksjer i Aker hvis man ikke har fullstendig oversikt over selskapet, sier Ottar Haugerud i Enskilda Securities til Dagens Næringsliv onsdag.

Kollega Anders Rosenlund hos ABG Sundal Collier tror ikke det nye holdingselskapet blir et veldig interessant objekt for investorene.

- De vil nok foretrekke å investere i rett i Aker Kværner og Aker Yards, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere