RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix)

Røkke får beholde skipssubsidier

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke og Kværner slipper å betale tilbake subsidier på rundt en halv milliard kroner som selskapet har mottatt i forbindelse med moderniseringen av et skipsverft i tidligere Øst-Tyskland.

Det besluttet EF-domstolen torsdag, går det fram av en børsmelding fra Kværner.

Langvarig krangel

Flere år før Røkke kjøpte sine første Kværner-aksjer, bestemte den daværende Kværner-ledelsen seg for å satse tungt på skipsbygging i Tyskland.

Selskapet sikret seg det nedslitte kjempeverftet Warnow i det tidligere Øst-Tyskland, og gjennomførte en omfattende oppgradering av verftet mot at tyske myndigheter plukket opp en del av regningen.

Til sammen skal Kværner ha mottatt rundt 1,45 milliarder kroner i støtte fra den tyske staten.

EU-kommisjonen mente imidlertid støtten var i strid med EUs konkurranseregler, og krevde at Kværner tilbakebetalte pengene de hadde fått av den tyske staten. Kommisjonen beskyldte blant annet Kværner for å ha brutt det avtalte produksjonstaket ved verftet, og ila Kværner et straffegebyr på 47,4 millioner euro pluss renter.

Ifølge Aftenposten summerer kravet seg til 570 millioner kroner. Det er dette gebyret som nå er tilbakevist av EF-domstolen, ifølge Kværner.

I en separat sak hevdet kommisjonen at Kværner hadde fått for mye i subsuidier, og innstilte på at Kværner skulle betale tilbake en sum på 880 millioner. Denne saken er fortsatt til behandling hos EU-kommisjonen i Brussel, opplyser Steffen Føreid i Kværner ASA til TV 2 Nettavisen.

Bondevik og Schröder

Saken har vært tema på høyt politisk hold både i Norge og Tyskland. Statsminister Kjell Magne Bondevik valgte å ta opp subsidiekrangelen da han møtte Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder tidligere i år. Også Kjell Inge Røkke har personlig tatt opp saken med den tyske forbundskansleren.

Nå er krangelen over. Ifølge Steffen Føreid er torsdagens dom endelig, og Kværner slipper altså å betale straffegebyr for sin håndtering av Warnow-verftet, som i dag heter Aker Warnow Werft.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere