RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkke går klar

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Enskilda Securities bøyer av for Kredittilsynets krav, men endringene i Røkke-lånene får ingen konsekvens for Molde-milliardæren, melder meglerhuset.

En intern glipp hos Kredittilsynet skapte torsdag formiddag forvirring rundt Kjell Inge Røkkes milliardlån gjennom hoffmegleren Enskilda Securities. Den feilsendte meldingen gikk ut på at Røkkes hoffmegler har gitt etter for Kredittilsynets press og endret strukturen i de famøse Røkke-lånene.

Meldingen opplyser at Kredittilsynet legger saken til side, uten ytterligere reaksjoner eller kritikk.

Endeling bekreftet
Klokken 15 bekreftet imidlertid Enskilda Securities innholdet i meldingen fra Kredittilsynet.

- Enskilda Securities kom tilbake meget raskt etter at vi sendte over våre innvendinger mandag, og de har gjort tilpasninger i låneavtalene slik at det ikke lenger er i strid med de begresninger for kredittgiving som ligger i den norske verdipapirhandelloven, sier Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo til TV 2 Nettavisen.

Mandag ga altså Kredittilsynet Enskilda utvidet frist for "foreta tiltak" i forbindelse med de omtalte Røkke-lånene. Nå har meglerhuset lagt fram en løsning som tilsynet sier seg fornøyd med.

- Ingen konsekvens for Røkke
"Dette gjøres for å skape ro rundt disse verdipapirene i markedet og i media", skriver Enskilda Securities ASA.

Videre heter det: "Endringene har ingen konsekvens for Enskildas kunder, og avtalene løper uforandret videre."

- Vi oppfatter heller ikke at endringene ikke vil medføre likviditetsmessige endringer for den sluttlige lånetager (Kjell Inge Røkke, red. anm.), sier Skogstad Aamo og viser til Enskildas kommentar i saken

Enskilda Securities har stått på sitt i saken, men etter at de forsto at Kredittilsynet ikke ville endre sin oppfatning, bøyde de av.

- Det er kompliserte avtaler, og det er riktig å si at man ikke har hatt liknende saker tidligere. Selv for advokater som har vært lenge i bransjen var ikke svaret opplagt, sier Skogstad Aamo.

Ifølge Enskilda er partene enige om å fortsette dialogen om korrekt lovforståelse og eventuelle endringsforslag for å få et hensiktsmessig regelverk som bransjen kan forholde seg til i fremtiden.

Løsning etter endringer

Mandag var Kredittilsynets konklusjon at lånene på til sammen 3,5 milliarder kroner fra Enskilda Securities til Kjell Inge Røkkes selskaper, var i strid med Verdipapirhandelloven. Enskilda har nå måttet bøye av for presset fra tilsynet.

Ifølge Kredittilsynet har hovedtema i undersøkelsene vært de formelle sidene ved utformingen av låneavtalene, ikke sikkerheten for de aktuelle lån.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere