RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkke må vente ett år på rettssak

Sist oppdatert:
Sertifikatsaken, der milliardær Kjell Inge Røkke og hans medtiltalte risikerer fengsel for bestikkelser, er berammet til 2. mai 2005.

Saken skulle opprinnelig starte 3. mars 2003, men ble utsatt fordi norsk og svensk påtalemyndighet ønsker å sette den svenske fartøysinspektøren Claes Pallin på samme tiltalebenk som Røkke & Co.

Seks uker

Dersom rettssaken går etter planen vil det være fire år siden Dagens Næringsliv bragte avsløringen. Tingrettsdommer i Oslo, Knut Kleppestø, har avsatt seks uker til saken.

Påtalemyndigheten frykter at de tiltalte skal slippe billigere som følge av de mange utsettelsene.

- Vi har skrevet til tingretten, og signalisert ønske om at saken kommer opp tidligere, sier politiadvokat Knut Horn ved Oslo politidistrikt.

Mer kompleks

- Etterforskningen i økonomisaker er ofte vanskeligere og mer kompleks. Det resulterer ofte i lang saksbehandlingstid. Derfor vil tidsaspektet i slike saker ikke så lett få innvirkning på straffe utmålingen som i saker som omhandler enklere vinningskriminalitet. Men vi kan ikke underslå at det vil få en viss betydning, sier politiadvokat Horn til TV 2 Nettavisen.

Både norsk og svensk påtalemyndighet ønsker å inkludere den svenske fartøysinspektøren Claes Pallin i straffesaken mot Kjell Inge Røkke, Røkkes assistent John Inge Valand, mekaniker Robert Matos og båtmegler Erik Øye.

Juridisk nøtt

Det har vært en juridisk nøtt å finne ut hvordan man skal forholde seg dersom Pallin ikke møter til rettssaken i Oslo. Dette og andre tema har i lang tid vært diskutert i brev mellom statsadvokat Per Reehorst, Riksadvokaten og svensk påtalemyndighet.

- De signalene vi har fått er positive, men vi vil være helt på den sikre siden, sier politiadvokat Knut Horn ved Oslo politidistrikt.

Risikerer 2 1/2 år

Ifølge tiltalen skal Pallin mot betaling ha utstedt fritidsskippersertifikater til Kjell Inge Røkke, og hans tre medtiltalte.

Røkke risikerer i teorien 2 1/2 års fengsel for korrupsjon og for å ha gitt falske opplysninger til offentlig myndighet.

Røkke har sagt til VG at han vil ta konsekvensene dersom retten kommer til at han brutt loven og at han kan «spikre paller som alle andre».

Ny advokat

Men Røkke akter ikke å gi seg uten sverdslag i retten. Foruten strafferettsekspert og advokat Ellen Holager Andenæs, stiller Røkke med den hardtslående forretningsadvokaten Morten Garmann fra Advokatfirmaet Gram, Hambro & Garman ved sin side.

- Mitt arbeid med denne saken har jeg ingen kommentarer til, sier Garmann til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere