RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkke og Fredriksen raserte børsen

Sist oppdatert:
To av landets rikeste menn sto i front da Oslo Børs gikk på en kraftig smell torsdag. Det hjalp lite at Kjell Inge Røkke avviste at han er i pengekrise.

Aker Kværner kom galt ut allerede fra start på Oslo Børs torsdag. Aksjekursen endte til slutt ned 4,33 prosent. Det gjorde at Kjell Inge Røkke måtte se aksjen falle under 100-lappen for første gang siden begynnelsen av måneden.

Det ble nok en ildrød dag for investorene, med 85 aksjer som falt.

Usikkerheten rundt Røkke-systemets likviditet bidro til å senke Orkla også. Onsdag ettermiddag opplyste Orkla at de har mottatt varsel fra Norway Seafoods Holding om at det er mulig selskapets lån på rundt 600 millioner kroner hos Orkla ikke vil bli innfridd som forutsatt ved forfall. Røkke avviser kategorisk at det skal være problemer med å få endene til å møtes.

Rødt for de store

Frontline-eier John Fredriksen er av bladet Kapital utropt til landets rikeste mann. Ifølge Kapital sitter Fredriksen på verdier for 12 milliarder kroner. Torsdag forsvant en stor del av formuen i takt med at Frontline-kursen stupte hele 5,6 prosent. Fallet skyldes Opecs uventede beslutning om å redusere produksjonskvotene med 900.000 fat pr dag fra 1. november. Det fører til lavere tankrater, som er det avgjørende for kursen i Frontline.

Statoil fikk en ny rød dag etter at DnB Markets endret sin anbefaling fra hold til reduser. DnB Markets viser blant annet til at dollarkursen er svekket og at korrupsjonsskandalen fortsatt henger over selskapet.

Kort vinnerliste
Vinnerlisten er verken lang eller imponernede. Blant de 23 selskapene som krøp opp torsdag er det så godt som kjemisk fritt for de store lokomotivene. Øverst på listen ligger Eidsiva, som la på seg 15,38 prosent. Børs-jojoene VMetro og Stepstone fikk også pene løft på fem-seks prosent.

Heller ikke i resten av Europa var det mye tegn til glede i aksjemarkedet torsdag. Med unntak av den tyske Dax-indeksen falt alle børsene markant. Ingen ble imidlertid så hardt rammet som Oslo Børs der hovedindeksen endte ned 1,67 prosent til 145,95 poeng.

Nivået børsen nå ligger på har vi ikke sett siden begynnelsen av august.

Omsetningen stoppet på 2,3 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere