RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røkkes pengemaskin

Sist oppdatert:
På under to år har verdien av Aker Kværner økt med over 24,5 milliarder kroner. Nå går mannen bak resultatene av.

LYSAKER (TV 2 Nettavisen): Kjell Inge Røkke roser konserndirektør Inge K. Hansen i Aker Kværner opp i skyene. Hansen forlatter nå toppstillingen, men har ingen planer om å trappe ned. Hansen sier han og Kjell Inge Røkke har spennende planer for Aker.

LES OGSÅ:Kjell Inge Røkkes liv

NETT PÅ SAK:Røkkes svennestykke

Eventyrlig vekst
Fredag morgen ble det kjent at Hansen forlater toppjobben i Aker Kværner til sommeren og starter som rådgiver til konsernledelsen i Aker. I løpet av perioden Hansen har sittet i sjefsstolen har verdien av selskapet økte med utrolige 24,5 milliarder kroner.

Ny konsernsjef blir Martinus Brandal. Hansen sier til TV 2 Nettavisen at det var han selv som tok initiativ til å starte prosessen for å finne en ny konsernsjef.

- Jeg kom inn i dette selskapet på et veldig kritisk tidspunkt i mars 2004 hvor det plutselig ikke var noen leder her, og man skulle ut i markedet for å hente 5,5 milliarder kroner, forteller Hansen. Han husker fortsatt godt den dagen han fikk jobbtilbudet.

- Søndag 7. mars ringte Kjell Inge Røkke meg, og jeg sa da ja til å ta jobben. Vi diskuterte tidsperspektivet, og jeg sa at jeg så for meg to til tre år fordi jeg ville passere 60 år nå i april. Men nå har vi nådd de finansielle målene et år raskere enn planlagt og med god margin, sier Hansen.

Roses opp i skyene
Prosessen med å finne en arvtager ble startet i høst. Styret valgte til slutt Martinus Brandal. Brandal er i dag konserndirektør i Aker ASA med ansvar for driftsoppfølging, strategi og forretingsutvikling.

I en pressemelding roser Kjell Inge Røkke den avtroppende konsernsjefen opp i skyene.

- Inge, Aker og jeg er deg stor takk skyldig, skriver Røkke.

Aker Kværner har nå satt seg nye finansielle mål for 2007, og Hansen mente han måtte forlate selskapet nå, eller være med og nå de nye målene.

Ingen syvende far i huset
Hansen mener at Martinus Brandal har et godt utgangspunkt for å ta stafettpinen videre, og har ingen planer om å overvåke den nye sjefen.

- Jeg er veldig bevisst på at jeg ikke skal være noen syvende far i huset. Hvis du ser på min historie vil du se at jeg aldri har kommet med kommentarer til de steder jeg har forlatt. Jeg har hatt min tid, og har respekt for at nye folk kommer og har sine måter å jobbe på.

- Så du vil følge med andre deler av konsernet?

- Ja, det blir Aker-hatten hele veien.

Avtalen med Aker gjelder i første omgang i to år.

- Hva har du mest lyst til å jobbe med?

- Jeg har jo en veldig forkjærlighet for olje og gassiden kombinert med det finansielle, sier Hansen.

Og bekrefter at Aker har spennende og konkrete planer innenfor olje og gass.

Det største øyeblikket
Høydepunktet i løpet av det to årene som konsernsjef er ifølge Hansen da han for to uker siden møtte de amerikanske investorene som våget å satse på Aker Kværner for to år siden.

- Jeg hadde gode relasjoner med dem da jeg jobbet i Statoil, og at de ble med i Aker Kværner er jeg utrolig takknemlig for. Møtet med dem for to uker siden var mitt største øyeblikk, sier Hansen.

Til tross for at han nå går over i en roligere stilling, har ikke Hansen planer om å gi seg selv mer fritid. Den gamle håndballstjernen har heller ingen planer om å ta opp igjen håndballspillet.

- He-he, nei håndballen har jeg lagt bak meg. Jeg ble norgesmester for veteraner i fjor, men jeg spiller bare en gang i året, avslutter Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere