RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rømmer fra inkassokrav

Sist oppdatert:
3000 nordmenn i Spania har inkassokrav mot seg som er vanskelige å drive inn.

Totalt skylder de rundt 200 millioner kroner, skriver Aftenposten.no.

Tallene er basert på opplysninger fra flere av de største inkassoselskapene i Norge. Disse forteller om en kraftig økning i krav mot nordmenn i Spania, etter at det ble kjent at det er vanskelig å ta beslag i lønn eller trygdeytelser til nordmenn bosatt i utlandet.

Flere selskaper har oppsøkt de som skylder dem penger i Spania, og blitt sjokkert over levestandarden for flere.

- Jeg antar at rundt 80 prosent av dem vi har oppsøkt bodde i flotte hus og kjørte dyre biler, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff til Aftenposten.no.

Bakgrunnen er en rettsavgjørelse i 2003, som ble opprettholdt av Borgarting lagmannsrett i fjor.

- Konsekvensene er blitt store for kreditorene. Bare i vårt selskap har vi over tusen saker der personer har klart å rømme fra gjeld ved å flytte utenlands, forteller avdelingssjef Rune Ohlgren i Lindorff International.

Tvangsfullbyrdelsesloven slår nemlig fast at lønns- og trygdetrekk bare kan besluttes av namsmannen i det distriktet der saksøkte bor. Samtidig er det umulig for kreditorer å be utenlandske namsmyndigheter å pålegge trekk av utbetalinger fra Norge.

- Loven fører derfor i praksis til at lønn, trygd og forsikringsutbetalinger som går til personer bosatt i utlandet er beslagfrie, bekrefter seksjonssjef Alexander Dey hos Namsmannen i Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere