RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Robert Keith vedgår feil

(Jens E. Heftøy/TV 2 Nettavisen)
Flere fatale feilgrep gjorde at Fast til slutt tapte kampen mot Google. - Vår feil var at vi lot dette bli styrt fra teknologimiljøet i Trondheim og Tromsø.

Det sier storaksjonær Robert Keith til Dagens Næringsliv.

Snart noteres Fast' gamle erkerival Google på børs i New York. Selskapet gjennomfører samtidig en gigantemisjon som verdsetter hele det amerikanske søkemotorselskapet til opptil 170 milliarder kroner.

Til sammenligning er Fast fremdeles et relativt lite selskap på Oslo Børs. Det til tross for at Fast tidligere var like store og trolig minst like effektive som Google på nettsøk.

For Keith og partneren Thomas Fussell har fremgangen til Google gitt rom for en viss selvransakelse, og konklusjon er klar:

– Når det gjaldt å tjene penger, så var vi ikke så gode, sier Keith til DN.

«Fast har skjøvet Google bort fra tronen som verdens største søkemotor», het det blant annet ubeskjedent i en pressemelding fra Fast sommeren 2002. Selv gründer Larry Page i Google reiste samme år til Oslo på studietur, og brukte anledningen til å skryte stort av sin norske konkurrent.

Ifjor solgte så Fast internettvirksomheten til amerikanske Overture for over en halv milliard kroner. På Oslo Børs prises i dag det som er igjen av Fast til rundt 2,8 milliarder kroner, skriver DN.

– Dette har to aspekter: Det er teknologien, og så er det dette med å tjene penger. Vi klarte ikke å kommersialisere forretningen vår på samme måte som de gjorde, sier Keith.

Av en omsetning på nesten syv milliarder kroner, gjorde Google opp 2003 med et resultat på rundt 700 millioner kroner. Bare i første kvartal i år var overskuddet på 450 millioner kroner.

Mye vært annerledes hvis også Fast i likhet med sin gamle amerikanske konkurrent hadde base i solfylte California, mener Keith. Han tror det var en feil å la selskapet bli styrt fra teknologimiljøet i Trondheim og tildels Tromsø.

- Hadde vi i stedet vært i Silicon Valley hadde sjansene for å hente inn penger vært noe helt annet. Da kunne vi kombinert det akademiske med den hensynsløse amerikanske kommersialiseringen, sier han til DN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere