RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)

Russerne kommer

Sist oppdatert:
Russiske veterinærer kom til Norge i formiddag for å sjekke norske lakseoppdrettere. NA24 har listen over hvem som får russerbesøk.

Les NA24 på mobil

Mattilsynet mottok onsdag formiddag listen fra de russiske veterinærtjenesten over hvilke norske sjømatvirksomheter som er aktuelle for ny inspeksjon. Ti bedrifter står på den russiske listen.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi er overlykkelige
De russiske inspektørene landet på Gardermoen i tolvtiden onsdag, og ble blant annet møtt av Eksportutvalget for Fisk (EFF), som er tilrettelegger for det russiske oppholdet i Norge.

-Vi er overlykkelige over at arbeidet endelig kan komme i gang igjen. Nå har vi tenkt å høre med de om hvilken plan de ønsker å legge, sier kommunikasjonsdirektør Inger-Gunn Sande i EFF til NA24.

Mattilsynet er vertskap for denne inspeksjonsrunden, mens Eksportutvalget for fisk står for den praktiske tilretteleggingen.

Sjekk listen fra de russiske myndighetene nederst i saken.

Effektiv inspeksjonsrunde
Mattilsynet understreker at virksomheter som er oppført på listen ikke har noen garanti for å bli inspisert. Forhold knyttet til logistikk, geografi, og eventuelle endringer fra russisk hold kan medføre omlegginger i planlegging så vel som gjennomføring av inspeksjonsrunden.

Som listen viser vil russiske myndigheter besøke ST 400 Marine Harvest, Ulvan og M-394 Pan Fish Eggesbønes. Disse virksomhetene er blant de som ble besøkt av russiske inspektører i månedsskiftet mars/april. Dengang fikk ST 400 og M-394 gjenoppta eksport av fersk fisk til Russland etter inspeksjonen under forutsetning av at enkelte forhold ble utbredret. Veterinærtjenesten ønsker nå et rutinemessig oppfølgingsbesøk.

Importforbud
Russland innførte like etter nyttår importforbud på fersk norsk laks. Årsaken til forbudet var at russiske veterinærmyndigheter i fjor høst hevdet at de fant for høye verdier av tungmetallene bly og kadmium i norsk oppdrettslaks. Russiske inspektører var i Norge før påske og inspiserte fire lakseslakterier. Da ble to av Pan Fish sine anlegg godkjent til å eksportere fersk laks til Russland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere