RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saftig nedtur på børsen

Sist oppdatert:
Bekymringer omkring et mulig rentehopp i USA bidro til at Oslo Børs falt markert onsdag ettermiddag. Styrtrike John Fredriksen hadde en elendig børsdag.

Børsene rundt omkring i Europa reagerte spontant på ferske inflasjonstall fra lokomotivet i verdensøkonomien: Prisene vokste med 0,5 prosent i USA i mars. Det er nesten dobbelt så mye som ventet, og ekspertene frykter nå at den amerikanske sentralbanken vil heve renta fra dagens rekordlave nivå for å kjøle ned økonomien.

Den såkalte kjerneinflasjonen, som er det viktigste måltallet for makroøkonomene, vokste med 0,4 prosent i mars. Det er den høyeste månedsveksten siden november 2001.

- Det synes som om kjerneinflasjonen er tilbake igjen. Det vil før eller siden føre til en renteøkning, sier sjeføkonom John Lonski, hos Moody's Investors Service til Reuters.

Oslo Børs lå an til en nedgang på rundt 1 prosent ved lunsjtider, men børsen falt videre etter at de amerikanske inflasjonstallene ble offentliggjort klokka 14.30 norsk tid. Hovedindeksen endte til slutt 1,6 prosent ned til 198,41 poeng.

Både Norsk Hydro og Statoil hadde en knalldag i går, men begge er blant taperne onsdag med en nedgang på henholdsvis 2,8 og 1,4 prosent. Ifølge Bloomberg News faller oljeprisene fordi det ventes at denne ukens lagerrapporter fra USA vil vise at nivået i olje- og bensinlagrene øker.

Onsdagens store børstaper er imidlertid John Fredriksen. Hans fremste gullgruve, tankrederiet Frontline, falt med 6,4 prosent. Nesten like ille gikk det med gassrederiet Golar LNG, som endte 4,5 prosent ned.

It-aksjene hadde en tung dag etter at Intel la fram skuffende svake kvartalsresultater. It-indeksen endte 1,2 prosent ned.

Likevel var det flere vinneraksjer å finne i denne sektoren. Børsvinner ble Komplett, som steg hele 10,3 prosent til 75 kroner. Også Birdstep hadde en god dag etter offentliggjøringen av en strategisk viktig avtale med Vodafone.

Dagens avtale var det imidlertid Telenor som sto for, etter å ha vunnet kampen om å bli en av to sentrale mobiloperatører i Pakistan. GSM-lisensen koster den norske telekjempen rundt 2 milliarder kroner. Aksjekursen i Telenor endte likevel 2,1 prosent ned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere