RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saftig suser for svensk snus

Sist oppdatert:
Det blir fortsatt ikke noe snus i serken for EU-borgerne, fastslo EF-domstolens generaladvokat tirsdag.

Den svenske snusprodusenten Swedish Match er mektig oppgitt.

- Vi har rett, de tar feil, oppsummerer Bo Aulin, som er jurist og talsmann for Swedish Match, overfor nettstedet di.se.

Utbruddet kom etter at generaladvokat Leendert Geelhoed tirsdag anbefalte å forlenge det generelle forbundet mot snus i EU.

EUs snus-moratorium ble innført allerede i 1992, og siktemålet var å hindre at «nye» tobakksprodukter sprer seg til nye brukergrupper. Forbudet gjelder i dag alle EU-land unntatt Sverige.

Sverige har protestert på forbudet, og mener det er i strid med prinsippet om fri flyt av varer. Svenskene mener også snus er mindre helseskadelig enn for eksempel sigaretter og røyketobakk.

Den argumentasjonen førte ikke fram hos generaladvokaten. I ni av ti tilfeller velger EU-domstolen å rette seg etter anbefalingen fra generaladvokaten, og alt tyder derfor på at snus-løpet nå er kjørt for svenskene.

Den endelige dommen faller trolig ikke før på nyåret.

Swedish Match mener generaladvokaten tar mer hensyn til politiske enn til juridiske forhold, og vil fortsette kampen. Inntil saken er endelig avgjort, fortsetter Swedish Match som før.

- Forretningsmessig bety dette veldig lite, selv om domstolen skulle komme fram til den samme konklusjonen. Det drøyer jo ofte før man kan tjene penger på nye markeder, sier Bo Aulin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere