RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Salget av rusbrus sterkt redusert

Sist oppdatert:
Salget av rusbrus er redusert med to tredeler på bare ett år. Forbruket fra januar til juli i år var på 3,7 millioner liter.

Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBS) har tidligere pekt på at resultatet av økte avgifter for rusbrus – for å dempe på alkoholkonsumet – i stedet har ført til økt ølsalg.

Fra 1. januar til 1. juli i fjor ble det i alt solgt 10,2 millioner liter rusbrus – formelt betegnet som fruktdrikk med alkohol. Bakgrunnen til det høye salget var at rusbrus ble tillatt solgt i dagligvarehandelen fra 1. januar. Og på denne tid i fjor kunne man registrere en økning på nærmere 30 prosent i rusbrussalget

Nå har altså dette salget sunket dramatisk, og prisdumping av øl og økte avgifter anses som hovedårsak. Nedgangen i forhold til 1. halvår i fjor fordeler seg med 4 millioner liter i 1. kvartal og 2,5 millioner liter i 2. kvartal, går det fram av Statistisk sentralbyrås (SSB) alkoholstatistikk.

Økt alkoforbruk

Men det norske alkoholforbruket økte totalt med 4,3 prosent første halvår i år, sammenlignet med de første seks måneder i fjor, går det fram av alkoholstatistikken.

Det samlede registrerte forbruket var på 10,8 millioner liter alkohol, og det fordeler seg på 5,4 millioner liter øl, 3,3 millioner liter vin, 2 millioner liter brennevin, og 0,2 millioner liter alkohol i produksjonen av rusbrusen.

Fruktdrikk var altså eneste alkoholkategori som viser redusert forbruk i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor.

2,9 liter per person

Målt i ren alkohol drakk hver innbygger i Norge over 14 år vel 2,9 liter alkohol i første halvår i år.

Ølkonsumet økte fra 1. halvår i fjor til samme tidsrom i år med 12,5 prosent eller 13,5 millioner liter. Totalt har vi i hittil i år kjøpt 121,5 millioner liter øl.

Vi drikker også mer vin. Det registrerte forbruket var i perioden fra januar til juli på 27,1 millioner liter, en økning på 806.000 liter eller 3,1 prosent sammenlignet med første halvår 2003.

Brennevinsforbruket har også gått opp. Det var i årets seks første måneder på nesten 5 millioner liter, som er en økning på 175.000 liter eller 3,7 prosent i forhold til tilsvarende periode i fjor.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere