RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(www.scandinavian.net)

SAS-nei til våpen om bord

Sist oppdatert:
Scandinavian Airlines ønsker ikke bevæpnede vakter på ruter til og fra USA, slik amerikanske myndigheter krever.

– Men får vi pålegg om dette fra våre luftfartsmyndigheter, vil vi selvsagt ikke gå imot det, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i Scandinavian Airlines Norge til NTB.

Nektes landing
Flyselskapet mottok det amerikanske kravet for noen dager siden, og har sendt det videre til Luftfartstilsynet som må foreta den endelige vurdering av kravet.

USA har sagt at de selskaper som motsetter seg kravet, ikke vil få landingstillatelser i Nord-Amerika.

Luftfartsdirektør Per Arne Skogstad har tidligere uttalt seg negativt til et slikt krav.

– Vi kjenner det amerikanske synspunktet fra tidligere; at slikt vakthold skal være til stede når det er signaler om at noe kan skje. Det nye er at det som tidligere har vært uttrykt som ønske, nå er blitt et krav overfor flyselskaper som har ruter på USA, sier Meisingseth til NTB.

Vil diskutere
Danske myndigheter vil diskutere USAs krav om å ha bevæpnede vakter om bord på fly, men er i utgangspunktet like lite begeistret for tiltaket som de norske luftfartsmyndighetene.

Heller ikke flyselskapenes og pilotenes organisasjoner er spesielt positive til det amerikanske kravet om at alle som flyr til, fra eller over USA må ha væpnede vakter om bord dersom det er fare for et terrorangrep.

Dårlig blanding
– Som utgangspunkt mener vi at skytevåpen og fly er en dårlig sammenblanding. Hvis våpnene blir avfyrt kan det få stikk motsatt effekt av det som var hensikten, og gå utover sikkerheten, sier informasjonssjef Thorbjørn Anker hos det danske luftfartsverket.

Den danske pilotforeningen deler bekymringene. Deres britiske søsterorganisasjon har også motsatt seg å ha væpnede vakter om bord, selv om den britiske regjering har gått med på å ha vakter på enkelte flyginger.

Liker vakter
Men det er selskaper som foretrekker bevæpnede vakter på sine flyene. Det israelske selskapet El Al har hatt slikt sikkerhetsopplegg i mange år, men i Europa er det stort sett bare det østerrikske Austrian og det sveitsiske Swiss som har bevæpnede vakter diskret plassert i kabinen.

Thailands statsminister Thaksin Shinawatra gjorde det klart at det nasjonale flyselskapet Thai Airways ikke vil ha slike vakter om bord.

– Vi har alltid grundige kontroller før avgang, sa han.

I Canada har bevæpnede vakter vært med på flyginger i to år. Tiltaket settes inn på grunnlag av trusselbildet, og vaktene skjuler seg blant passasjerene.

I Mexico har myndighetene sagt at de er beredt til å etterfølge det amerikanske kravet.

Den internasjonale organisasjonen for flytransport IATA har sagt de er imot tiltaket. 95 prosent av selskapene som flyr internasjonale flyginger er medlem i IATA.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere