RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saudia-Arabia til pumpene

Sist oppdatert:
Saudi-Arabia vil øke oljeproduksjonen drastisk de neste årene. Oljeminister Thorild Widvey håper Norge får sin del av kaka.

Det som i dag er jomfruelige ørkenområder, skal i løpet av få år bli solide oljefelter. De nye prosjektene i Alkrasaniah og Kriss vil øke Saudi-Arabias oljeproduksjon fra 9 til 12,5 millioner fat olje per dag i 2008.

Norge på sin side produserer 3,2 millioner fat per dag, og har liten mulighet til å øke dette på hjemlig sokkel.

Når utbyggingen nå går i gang på to nye felt, håper norske oljeselskaper også å kunne spise av den fete kaken.

- Norske oljeselskaper er veldig interessert oljelandet Saudi-Arabia. Norske selskaper ønsker å få kontrakter i olje- og gass sektoren, når landet nå åpner for nye lete- og utbyggingsprosjekter, sa olje- og energiminister Thorhild Widvey på en felles pressekonferanse med sin saudiske motpart mandag formiddag.

Da Saudia-Arabia for to år siden åpnet for gassleting i ørkenområdet Arrbh Alkali, vanket det kontrakter for 100 milliarder dollar. Den gangen stakk hovedsakelig amerikanske, britiske og franske selskaper av med kontraktene.

Nei til Opec
Den saudiske oljeministeren Ali Al-Naimi fremholdt at landet ser Norge som en viktig samarbeidspartner, som den største eksportøren utenfor Opec. Al-Naimi fortalte videre at han ser drøftinger om oljeprisen som et sentralt tema i de videre samtalene med Widwey.

På pressekonferansen var det flere av de saudiske journalistene som stilte spørsmål om Norges rolle i oljeverden. Blant annet fikk Widvey spørsmål om hvorvidt Norge vurderer medlemsskap i Opec.

- Nei, Norge skal ikke bli medlem i Opec, men vi skal fortsatt ha et godt samarbeid med organisasjonen, svarte statsråd Widvey de saudiske journalistene.

I ettermiddag reiser Widvey og hennes følge østover i Saudi-Arabia, hvor de skal besøke statsoljeselskapet Aramco.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere